El Govern impulsa els dos observatoris astronòmics de la Serra del Montsec

query_builder   9 octubre 2007 14:45

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa els dos observatoris astronòmics de la Serra del Montsec

  •  Es tracta del Centre d'Observació de l'Univers i l'Observatori Astronòmic del Montsec, tots dos situats al Parc Astronòmic del Montsec
  • S'invertiran 1,2 milions d'euros en actuacions coordinades per REGSA, empresa pública adscrita al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

El Govern ha donat avui un nou impuls per posar en marxa les instal.lacions del Centre d'Observació de l'Univers i de l'Observatori Astronòmic del Montsec, dos equipaments situats al Parc Astronòmic del Montsec,  als termes municipals d'Àger i Sant Esteve de la Sarga, respectivament. L'empresa pública Regs de Catalunya SA (REGSA), adscrita al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), serà la responsable de realitzar aquestes tasques, que tindran un cost de 1.215.739 euros.

El projecte d'actuació al Centre d'Observació de l'Univers (COU) comprèn diverses actuacions d'ampliació i millora de l'edifici existent per tal de posar-lo en servei com a centre formatiu gestionat pel Departament d'Educació. Es tracta d'un centre que estarà dedicat a la docència i la divulgació de l'astronomia i la geologia, que se centra en l'estudi dels orígens de la Terra.

Pel que fa a l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAM), es pretén millorar les instal.lacions existents, ara en desús, així com realitzar les actuacions d'edificació necessàries per a la futura ampliació de l'Observatori amb la previsió de la posada en marxa de l'Observatori Astronòmic Fabra II. L'Observatori Astronòmic del Montsec  és vol convertir en una important eina per a la recerca astronòmica a Catalunya.

El Parc Astronòmic del Montsec és gestionat pel Consorci del Montsec, que engloba a tot un conjunt de municipis de la regió del Montsec, els Consells Comarcals de La Noguera i el Pallars Jussà, així com la Diputació de Lleida, la Fundació Joan Oró, una associació empresarial comarcal i diversos Departaments de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa al pressupost d'aquestes actuacions, el Govern hi aportarà 1.051.839 euros, a càrrec del pressupost del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de l'exercici 2007. La resta d'aportacions correspondran al Consorci del Montsec, 138.000 euros, i a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, 25.900 euros. Les aportacions de cadascuna de les parts s'establiran i es concretaran en el proper Pla Econòmic financer que REGSA ha de presentar al Govern de la Generalitat.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined