• Els premis es lliuren des de l’any 2003 a personalitats i entitats que contribueixen a millorar el coneixement i la pràctica de la justícia a Catalunya
 
El Govern ha aprovat avui lliurar el Premi Justícia 2008 a dues persones que des d’àmbits ben diferents han contribuït a ampliar i profunditzar els coneixements sobre la justícia i la seva aplicació. Els distingits enguany amb el màxim guardó que atorga la Generalitat de Catalunya en matèria de justícia són Eva Serra, llicenciada en Geografia i Història i també en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, i al magistrat Eduardo Enrech, llicenciat en Dret i actualment titular del jutjat mercantil de Lleida, ciutat on ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional.
 
Els premis Justícia es van instaurar l’any 2003 amb la finalitat de fomentar actuacions que contribueixin a aconseguir una justícia a Catalunya eficaç, àgil i eficient, capaç d’adaptar-se a les innovacions i a les necessitats de l’entorn social que l’envolten i un bon dret propi. Les distincions es van establir amb la finalitat de ser un estímul per als diferents col·lectius relacionats amb el món del dret i de la justícia a Catalunya i per reconèixer la introducció d’elements de qualitat.
 
Eva Serra, Premi Justícia 2008
 
El Premi Justícia de 2008 s'ha concedit a Eva Serra i Puig per l'excel·lent tasca que ha realitzat en el camp de la investigació històrica de les fonts del dret de Catalunya. Serra té una dilatada trajectòria en la docència i en la recerca de la història medieval i, sobretot, de la història moderna de Catalunya. En els seus treballs hi han ocupat sempre un lloc prioritari els elements jurídics i els mecanismes jurisdiccionals, amb una orientació marcadament social. Ha cultivat i fomentat l’estudi de les antigues institucions polítiques del país, com les Corts i la Diputació del General, entre d’altres. Des de fa una dècada participa activament en la col·lecció Textos jurídics catalans, i coordina un equip que edita amb gran cura les actes de les Corts i assemblees polítiques catalanes celebrades entre finals del segle XV i la pèrdua de les llibertats públiques amb els decrets de Nova Planta (1715/1716).
 
Amb el guardó es reconeix l'excel·lent tasca que ha realitzat en el camp de la investigació històrica de les fonts del dret de Catalunya. El dret propi és un dels signes d'identitat de Catalunya. Són molts els juristes que aporten el seu esforç professional per al seu desenvolupament en l'actual etapa democràtica, en la qual s'està produint la consolidació d'un codi civil propi català, que servirà de referent per a la societat catalana. Però és necessari remarcar que el dret civil català té les seves arrels en la història, i en ella troba també la seva legitimitat.
 
Eduardo Enrech, Premi Justícia 2008
 
L’altre guardonat amb el Premi Justícia 2008 és Eduardo Enrech Larrea, llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona el 1985. Des que va ingressar a la carrera judicial el 1989, ha servit diferents destinacions als partits judicials del Vendrell, Balaguer, Cervera, Tarragona i finalment Lleida. L’any 2000 va ser nomenat degà dels jutjats de Lleida, i actualment està destinat al Jutjat de Primera Instància núm. 6 (mercantil) de la mateixa ciutat. 
 
Ha exercit com a professor de formació d’alumnes en pràctiques de l’Escola Judicial de Barcelona. Des del curs 1995 és professor de Pràctica de l’Escola de Pràctica Jurídica de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Lleida, on ha exercit també de professor de dret penal i de mercantil. També és professor de Pràctica de la Universitat a distància de Cervera, en matèria de Dret mercantil concursal.
 
Eduardo Enrech ha destacat, a més, per la seva implicació i impuls en la modernització de l’Administració de justícia. Ha liderat el pla pilot dels primers mòduls informàtics (presentació, registre i repartiment d’assumptes) que es van implantar a Lleida dins del projecte e-justícia.cat del Departament de Justícia.
 
El guardó es va instaurar l’any 2003
 
Les personalitats i entitats que han rebut el guardó des del 2003 han estat el Catedràtic de Dret Constitucional Carles Viver i Pi-Sunyer (Terrassa, 1949); el magistrat Lluís Puig i Ferriol (Begur, 1932); el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC), que és l’òrgan superior i representatiu dels col·legis catalans d’advocats; Anton Cañellas i Balcells (Barcelona, 1923 – Sant Cugat del Vallès, 2006), que va exercir com a Síndic de Greuges des del 1993 fins al 2004; Guillem Vidal Andreu (Palma, 1941), advocat i jurista i president del Tribunal de Justícia de Catalunya entre els anys 1994 i 2004; Carlos Jiménez Villarejo (Màlaga, 1935), que va estar al capdavant de la Fiscalia Anticorrupció des del 1995 fins al 2003, i l’Institut de Reinserció Social, una organització no governamental que es va constituir el 1969 i treballa per a la reinserció i reeducació de les persones sotmeses a mesures penals o de justícia juvenil.
 
L’any 2007 es va distingir amb el Premi Justícia, Lluís Jou i Mirabent (Sitges, 1955), amb un llarga trajectòria en l’exercici de notari i també director general de Política Lingüística de la Generalitat. També l’any passat es va lliurar el guardó a Antonio Doñate Martín (Calamocha, 1939), que va ser el primer jutge de Vigilància Penitenciària i president de l’Audiència Provincial de Barcelona, entre altres càrrecs, a més de consolidar els moviments de Justícia Democràtica a Llatinoamèrica.