El Govern promou la contractació de 30 agents per a la igualtat a les demarcacions de Girona i Lleida

query_builder   22 juliol 2008 13:59

event_note Nota de premsa

El Govern promou la contractació de 30 agents per a la igualtat a les demarcacions de Girona i Lleida

 
  • El Departament de Treball destina més de 2,2 milions d’euros a fomentar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en l’àmbit laboral en els propers tres anys 
  • La iniciativa forma part del programa impulsat entre Treball i les diputacions de Girona i Lleida, després d’haver-se implantat ja a la demarcació de Barcelona 
 
El Govern destinarà més de 2,2 milions d’euros a contractar 30 agents per a la igualtat per part de diferents entitats locals de les demarcacions de Girona i Lleida. La tasca d’aquests agents és fomentar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en l’àmbit laboral en el marc d’un programa que tindrà vigència a partir d’aquest setembre vinent i fins a finals d’agost de 2011.
 
Les diputacions de Girona i Lleida hi aportaran un total de 100.000 euros cadascuna que es destinaran a les activitats de les persones agents d’igualtat i les despeses de coordinació i equipament durant els primers dos anys de conveni. Aquesta actuació s’emmarca en un programa més ampli que ha posat en marxa el Departament de Treball amb l’objectiu de contractar un total de 100 Agents per a la Igualtat per part d’ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i diputacions d’arreu de Catalunya, amb una inversió total de . 6 milions d’euros. L’octubre passat va iniciar-se la primera col·laboració amb la Diputació de Barcelona, per contractar 60 Agents per a la Igualtat per part de diferents entitats locals de la demarcació de Barcelona, amb una inversió de 4 milions d’euros.
 
Durant els dos primers anys del programa, el Departament assumirà el 100% del cost salarial i de cotitzacions i durant tot el període assumirà els costos de formació dels 30 agents per a les demarcacions de Girona i Lleida, de manera que els costos del tercer any seran els corresponents només a la formació.
 
El tercer any, les diputacions aportaran el 25% del cost salarial de les persones agents de la igualtat, amb un import aproximat de 140.000 euros. El 75% restant del cost d’aquesta contractació anirà a càrrec de l’entitat local contractant.
 
Els agents contractats en tots aquest casos s’encarreguen d’analitzar, planificar, aplicar i avaluar plans d’igualtat entre homes i dones a la feina. També han de dissenyar i tirar endavant iniciatives per integrar al mercat laboral a dones en atur, fomentar l’ús del llenguatge no sexista, la conciliació entre vida personal i laboral i combatre la segregació horitzontal i vertical, que és la dificultat per accedir a certes professions o a càrrecs de responsabilitat. També han de promoure la igualtat retributiva entre homes i dones, i prevenir l’assetjament sexual, psicològic o moral a la feina, entre altres funcions. Els agents poden assessorar, si és necessari, les empreses a l’hora d’elaborar els seus plans d’igualtat.
 
El Govern ha posat en marxa diverses iniciatives per fomentar la igualtat en tots els nivells, tant en l’àmbit públic com a les empreses privades. N’és un exemple el suport que ofereix a les empreses perquè puguin elaborar plans d’igualtat que els permetin fer una anàlisi de la seva situació i establir possibles alternatives per millorar en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats. Cal recordar que la Llei estatal d’Igualtat obliga a totes les empreses de més de 250 treballadors a comptar amb un pla d’igualtat, mitjançant la negociació col·lectiva.
 
Persisteix la desigualtat entre dones i homes a la feina
 
El nivell docupació de les dones a Catalunya ha assolit l’objectiu europeu que s’havia plantejat per al 2010 d’arribar al 60%, però encara és lluny de la taxa dels homes. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre de 2008, hi ha prop de 20 punts de diferència pel que fa a la taxa d’ocupació dels homes (80,7%) respecte a les dones (62,5%). En els darrers quatre anys la taxa d’ocupació de les dones ha crescut en quasi 6 punts.
 
Pel que fa a la taxa d’atura Catalunya es situa en el 7,6%. Segons dades de l’EPA del primer trimestre del 2008, la taxa d’atur de les dones és del 8,71%, mentre que la dels homes es situa en el 6,76%. Des de l’any 2004 l’atur femení català s’ha reduït en 4,43 punts.
 
El salari brut mitjà anual de les dones l’any 2005 era de 16.284,86 euros, el que suposa un increment de 937,85 euros si es compara amb l’any anterior. Tot i aquesta millora salarial, encara hi ha diferències amb el salari brut mitjà dels homes, que creix fins als 23.358 euros, segons es desprèn de l’Anuari Dones i Treball.
 
A Catalunya la proporció de dones directives sobre el total de dones ocupades és molt inferior a la dels homes. Concretament, el 6,5%de dones ocupades tenen càrrecs directius, mentre que en el cas dels homes, el percentatge augmenta fins al 9,4%.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined