Ensenyament

El Govern aprova l'Acord marc per lluitar contra el fracàs escolar

query_builder   8 febrer 2011 13:54

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'Acord marc per lluitar contra el fracàs escolar

 
 
  • L’acord estableix les línies d’acció del Govern per afrontar el problema en els propers any
  • L’Executiu aposta per convertir el sistema educatiu català en una eina de garantia d’èxit i ascensor social
  • La lectura serà un element clau del Pla i es potenciarà llegir a tots els cicles d’escolarització obligatòria
  • L’ampliació dels programes de qualificació professional inicial i les classes de reforç a l’estiu són altres de les mesures que es contemplen
 
 
El Govern ha aprovat avui l’Acord marc per lluitar contra el fracàs escolar. Amb aquest Acord es posen les bases per combatre un dels problemes educatius més greus del país. Precisament, l’ofensiva contra el fracàs escolar serà un dels grans eixos de treball del Govern en aquesta legislatura.
 
Una de les mesures clau per combatre el fracàs serà el Pla nacional de la lectura per a infants i joves, ja que la competència lectora s’ha de convertir en un dels punts principals en aquesta lluita. La lectura sistemàtica s’haurà de realitzar al llarg de tot l’ensenyament obligatori. També es donarà prioritat a l’escriptura, l’expressió oral, les habilitats matemàtiques i les llengües estrangeres.
 
L’Acord també inclou mesures per identificar els problemes d’aprenentatge a través de la detecció precoç i assessorament al professorat. Així mateix, es preveu també potenciar i ampliar els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) per tal de millorar la preparació dels joves amb risc d’abandonament escolar.
 
En la lluita contra el fracàs també es contempla incentivar els joves en risc d’exclusió escolar per millorar les seves capacitats. Altres mesures contemplades en l’Acord marc són implantar el reforç o la recuperació a l’estiu per facilitar la promoció acadèmica de l’alumnat.
 
El paper de les famílies i la seva major implicació també serà un dels aspectes d’especial atenció. L’objectiu és que els pares i mares s’impliquin plenament en el projecte educatiu dels centres docents i facilitar així qualsevol detecció de problemes que pot arribar comportant el fracàs escolar.
 
A Catalunya, l’any 2009, un 31,9% dels joves van abandonar de manera prematura l’ensenyament i la formació. Aquest fet afecta molt més els nois (58,5%) que les noies (41,5%). El pla s’emmiralla en el repte europeu per al 2020, que és del 10% de fracàs, i preveu fer incidència en totes les etapes del sistema educatiu per tal d’estar en la franja alta d’èxit escolar dels països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined