- La trobada aplega institucions i agents de recerca del sistema de coneixement per compartir experiències i reivindicar la innovació en l’àmbit agroalimentari
- La consellera de Recerca i Universitats fa valdre el treball en xarxa d’universitats, centres de recerca, centres tecnològics, empreses i emprenedors
- El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació defensa “l’impuls de la recerca, la innovació i la transferència de coneixement i tecnologia per garantir productes amb els més alts estàndards de qualitat i de seguretat alimentària”

En la seva intervenció, la consellera Montserrat ha destacat que “apostar per la ciència i la innovació agroalimentària és apostar per un sector que garanteixi benestar, salut i prosperitat a les generacions presents i futures. Permet anticipar-nos als reptes globals i obrir noves oportunitats de creixement i competitivitat, fent del nostre sector agroalimentari un referent de qualitat i de futur.”
Així mateix, la titular del Departament de Recerca i Universitats ha sostingut que “la recerca té la capacitat d’innovar en tots els àmbits de la cadena agroalimentària, treballant connectats en xarxa, universitats, centres de recerca, centres tecnològics, empreses i emprenedors”. La consellera ha afirmat, a més, que reptes com ara el canvi climàtic o la sostenibilitat han esdevingut prioritaris: “La innovació en processos productius, la valorització de subproductes i l’economia circular ens obren el camí per reduir residus i aprofitar millor els recursos naturals.”
Per la seva part, el conseller Ordeig ha destacat la importància que té pel Govern de la Generalitat “l’impuls de la recerca, la innovació i la transferència de coneixement i tecnologia per garantir que els nostres productes compleixin amb els més alts estàndards de qualitat i de seguretat alimentària. La ciència i la tecnologia es troben darrere dels productes fitosanitaris, les vacunes, el control de plagues, etc.”
En aquest sentit, “el Departament treballa estretament amb la comunitat científica per millorar les tècniques de cultiu i crear aliments cada vegada més resistents a les altes temperatures i als episodis de sequera, per garantir el futur i relleu del sector agroalimentari, reforçar l’agricultura, la ramaderia i la pesca”, ha afirmat el conseller d’Agricultura.
Recerca i innovació agroalimentària
Organitzada pel Departament de Recerca i Universitats, la Jornada d'innovació en el sector agroalimentari de Catalunya s’ha estructurat en tres taules rodones en què han pres part destacats agents de recerca en sector primari del sistema català de coneixement.
El primer debat s’ha centrat en la presentació de cinc projectes disruptius de recerca agroalimentària: IRTAmar, Innovative Recirculation System for Aquaculture, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); el projecte SLEEPERS d’Agrotecnio; el projecte SINTETIC del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); el projecte COUSIN del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG); i el projecte FOLOU del Centre Tecnològic BETA. La taula ha estat moderada per la subdirectora general de Transferència i Societat del Coneixement, Lourdes Puigbarraca.
La segona taula rodona de la jornada ha permès presentar X_Agritech, la primera xarxa catalana per la valorització i transferència de resultats de la recerca al sector agroramader, a càrrec de la directora científica del projecte, la doctora Enginyera Agrònoma per la Universitat de Lleida (UdL), especialista en enginyeria de biosistemes i directora del CER AGROTECH de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Anna Gras.
Finalment, el darrer punt de la jornada, coordinat per la subdirectora general de Transferència i Innovació Agroalimentària, Glòria Cugat, s’ha focalitzat en la presentació de diverses empreses emergents del sector agroalimentari (Biocontrol Technologies, Koa Biotech, Talptech i Tectum Garden).




