- S’incrementaran 305 grups, 490 dotacions docents, 86 professionals de l’orientació educativa i 20 auxiliars administratius.
- L’optimització de la preinscripció de l’FP del curs 2025-2026 permetrà finalitzar-la el 31 de juliol

El president de la Generalitat, Salvador Illa, i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, han presentat aquest matí l’oferta de places i grups de formació professional per al proper curs 2025-2026. Illa ha explicat que de cara al curs que ve el Govern ampliarà un total de 7.583 places per tal de donar resposta a l’interès creixent de les persones per cursar aquests ensenyaments.
Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha precisat que la nova oferta de places “no ho soluciona tot, però és un pas endavant molt important”. L’ampliació és fruit de l’anàlisi que s’ha dut a terme de les persones que en la passada preinscripció es van quedar sense assignació, i al mateix temps estudiant la viabilitat dels espais i equipaments dels centres, la disponibilitat de professorat i de llocs per a realitzar la formació en empresa.
El president de la Generalitat ha apostat per “seguir treballant en diàleg amb tot l'àmbit educatiu i amb tots els sectors concernits” per seguir millorant, tot recordant que el proper curs “hi haurà més places que mai amb fons propis de la Generalitat de Catalunya”. Tal i com ha explicat el president Illa, “la Formació Professional és un espai central de formació i molt necessari perquè el país funcioni” .

De la seva banda, la consellera d’Educació i FP ha expressat que “fem una ampliació històrica del nombre de places de Formació Professional, amb l’objectiu de respondre a la demanda de l’alumnat, les necessitats formatives del territori i del teixit productiu. I fem una pas més per recuperar joves que en algun moment s’han desvinculat del sistema educatiu per combatre l’abandonament escolar prematur i orientar-los en una carrera professionalitzadora”.
Les més de 7.500 places suposarà incrementar un total de 305grups arreu del territori dels següents ensenyaments: programes de formació i inserció (FPI), itineraris educatius específics (IFE), grau bàsic, FP de grau mitjà, FP de grau superior, ensenyaments artístics, ensenyaments esportius, i arts escèniques.
La distribució d’aquestes places en centres públics i concertats, segons els diferents territoris -i a manca de determinar 685 places encara en estudi- (imatge adjunta)
Aquest augment de l’oferta en ensenyaments professionalitzadors suposarà un creixement de les dotacions professionals, concretament:
-490 dotacions docents per als centres de titularitat pública.
- Increment de personal d’orientació educativa amb 86 noves dotacions en els centres públics d’FP i d’ensenyaments especials i als centes d’adults.
- Augment de les dotacions d’auxiliars administratius amb 20 dotacions als centres públics.

Amb l’objectiu d’oferir continuïtat de la formació a través de la formació professional i de millorar nivells de qualificació, el Departament d'Educació i FP oferirà itineraris diversos de formació segons interessos i necessitats dels territoris. Al mateix temps, es vol donar resposta a les necessitats de professionals per a un mercat laboral en evolució constant.
És per això que l’increment de l’oferta es centra en 37 famílies professionals. Les que més creixen són:
- Sanitat (1.193 places)
- Administració i gestió (637 places)
- Activitats físiques i esportives (543 places)
- Comerç i Màrqueting (509 places)
- Informàtica i comunicacions (507 places)
- Hoteleria i turisme (453 places)
- Transport i manteniment de vehicles (379 places)
- Serveis socioculturals a la comunitat (277 places)
- Electricitat i electrònica (264 places)
L’interès creixent de la població per la formació professional ha fet incrementar els percentatges de demanda dels cicles formatius. Des de 2019, ha crescut un 34% la demanda de la modalitat presencial d’FP als centres públics (36% als cicles mitjans i 32% als superiors).
També per facilitar l’accés a aquests ensenyaments, Educació i Formació Professional millorarà el procediment de preinscripció amb diferents propostes:
- Facilitar una comunicació amb un llenguatge més planer.
- Una adaptació més intel·ligible dels textos de protecció de dades.
- Una nomenclatura més clara pel que fa a les vies d’accés.
S’implementa un sistema en línia de confirmació de l’assignació i matrícula

El Departament d’Educació i Formació Professional ha presentat també avui el procediment de preinscripció i matrícula de l’FP per al curs 2025-2026. La principal novetat és que tots els tràmits de preinscripció i matrícula, repartits en tres tandes d’assignacions, finalitzaran el 31 de juliol, per garantir que el màxim nombre d’alumnat accedeixi a una plaça de la seva preferència i evitar que l’alumnat a qui s’ha assignat una plaça no s’hi acabi matriculant. També s’implementa un sistema de confirmació de l’assignació i matrícula en línia, per aportar més flexibilitat i tranquil·litat als futurs alumnes i les seves famílies.
El calendari, de forma resumida, i vàlid tant per a cicles formatius de grau mig com de grau superior, és el següent:
•15 de març: publicació de la resolució de preinscripció
•22 de maig: publicació de l’oferta inicial de places
•Del 23 al 30 de maig: presentació de sol·licituds
•10 de juliol: publicació de l’oferta definitiva i del llistat de la primera tanda d’assignacions
•De l’11 al 14 de juliol: confirmació en línia de l’assignació i matrícula de la primera tanda
•18 de juliol: publicació del llistat de la segona tanda d’assignacions
•Del 21 al 22 de juliol: confirmació en línia de l’assignació i matrícula de la segona tanda
•29 de juliol: publicació del llistat de la tercera tanda d’assignacions
•Del 30 al 31 de juliol: confirmació en línia de l’assignació i matrícula de la tercera tanda
Accions requerides a l’alumnat
Hi ha dues principals novetats pel que fa a les accions que ha de realitzar l’alumnat. En primer lloc, és obligatori que confirmi en línia l’assignació i la matrícula o hi renunciï voluntàriament. Si opta per la primera opció, es genera un resguard de matrícula condicionada. Amb aquest resguard l’aspirant adquirirà el compromís de, en segon lloc, completar el tràmit amb el centre. Es tracta de tràmits que varien en funció del centre, com la tria de mòduls, la recollida de material o la tramesa de dades personals.
Prioritats: alliberar places i garantir la millor assignació possible
El procediment està enfocat a promoure l’alliberament de places que es produeix quan alumnat que es preinscriu acaba no matriculant-se a l’ensenyament que li és assignat, cosa que, l’estiu passat, van fer més de 15.000 persones. Aquest fenomen, si es produeix de manera ordenada i com abans millor, afavoreix que aquestes places alliberades puguin posar-se a disposició d’alumnat interessat en cursar FP però no ha tingut plaça assignada.
En aquest sentit, el Departament exclourà del procés l’alumnat que no hagi confirmat la matrícula o hi hagi renunciat explícitament en línia, i el centre també ho podrà fer d’ofici per a aquell alumnat que no hagi completat el tràmit amb el centre abans de la data límit. Així, aquella plaça es pot oferir a la tercera tanda perquè sigui assignada a una altra persona interessada.
A més, una altra novetat del procediment és que l’algoritme serà proactiu a l’hora de consultar la qualificació de l’alumnat aspirant en diferents bases de dades, avançant-se així a possibles errors per part de l’alumnat a l’hora d’omplir el formulari de preinscripció. Fins ara, si l’alumnat s’equivocava consignant de quin ensenyament provenia, el sistema no era capaç de recuperar la seva nota mitjana i això provocava, en alguns casos, l’exclusió del procediment.
Funcionament detallat de les tandes
En la primera tanda només es permetrà matricular les assignacions en la primera preferència, amb les dues accions requerides que s’han explicat abans.
En la segona tanda es poden matricular les assignacions en qualsevol preferència. Aquesta tanda, a més, permet a l’alumnat millorar l’assignació. En aquests casos, la persona interessada confirma igualment la plaça assignada, però declara que opta a millorar l’assignació en la tercera tanda, comprometent-se a acceptar la plaça que se li ofereixi. En tot cas, se li garanteix l’assignació de la segona tanda.
La tercera tanda funciona com la segona: es poden matricular les assignacions en qualsevol preferència. En el cas dels aspirants que venien de la segona tanda i volien millorar la seva assignació, se’ls generarà automàticament el resguard de matrícula condicionada, sense necessitat de confirmar la plaça, perquè ja s’havien compromès a acceptar la que se’ls assignés. En canvi, l’alumnat que obtingui una assignació per primer cop a aquesta tercera tanda, sí que haurà d’acceptar-la o renunciar-hi.
Millores en la comunicació amb l’alumnat
El Departament implementarà un paquet de millores en la comunicació amb l’alumnat, per guiar-lo en els canvis d’aquest nou procediment. En primer lloc, 24 hores abans que acabi cada termini de confirmació d’assignació i matrícula en línia, s’enviarà un correu electrònic i un missatge sms recordatori a l’alumnat que no ho hagi fet, que contindrà l’advertiment de pèrdua de plaça si no es compleix amb el tràmit de confirmació de matrícula. Un cop finalitzat cada termini, totes les persones que no hagin completat el tràmit en línia també rebran un correu electrònic i un missatge sms notificant-los que han quedat exclosos.
A banda, s’ha revisat el llenguatge usat en els formularis i notificacions per fer-lo més planer, per exemple en els paràgrafs que recullen la normativa de protecció de dades o en les nomenclatures dels cursos d’accés.
En el formulari de preinscripció s’insistirà en la importància d’omplir diverses peticions, no només la primera, per ampliar les possibilitats de tenir assignació i garantir, al màxim que es pugui, que tot l’alumnat interessat en cursar FP pugui tenir una plaça.
A banda, s’han posat en funcionament diverses eines que poden ajudar l’alumnat en la seva tria i gestió del procediment:
•Enquesta ‘QUÈVULLESTUDIAR’: permetrà al Departament tenir una estadística preventiva sobre les preferències de l’alumnat.
•Simulador de preinscripció: servirà per mostrar com s’emplena una sol·licitud de preinscripció i que els orientadors de centre puguin fer pedagogia sobre com fer les peticions.
•Reforços de personal PAS a centres d’FP.
Vies d’accés
Per accedir als cicles formatius de grau mitjà, es continua atorgant una reserva del 80 % de les places per a l’alumnat amb títol d’ESO o cicle formatiu de grau bàsic; del 15 % per a l’alumnat amb curs de formació específic o una prova d’accés; i un 5 % per a titulats de cicles formatius de grau mitjà o superior.
Per accedir als cicles formatius de grau superior, es continua atorgant una reserva del 80 % de les places per a l’alumnat amb títol de cicle formatiu de grau mitjà o títol de batxillerat; del 15 % per a l’alumnat amb curs de formació específic o una prova d’accés; i un 5 % per a titulats de cicles formatius de grau superior. Dins del 80 % de la primera via, com a novetat, es preveu una reserva del 50 % per a alumnat de grau mitjà i un 50 % de batxillerat.
En tots dos casos, hi ha un 5 % addicional de places per a persones amb certificat de professionalitat que vulguin cursar els mòduls necessaris per obtenir el títol.
1