El VP Perè Aragonès durant una videoconferència

Vicepresident Aragonès: "Cal activar una renda bàsica per al confinament finançada de forma directa pel BCE"

query_builder   1 abril 2020 14:00

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Cal activar una renda bàsica per al confinament finançada de forma directa pel BCE"

  • Explica que crear una renda bàsica amb finançament del BCE és una mesura “heterodoxa, però necessària”, i que ja ha traslladat la seva urgència tant al Govern espanyol com a les autoritats europees
  • Reclama al Govern espanyol mesures “eficaces i de gran abast” per fer front a l’impacte de la crisi del coronavirus
  • Preveu una despesa addicional de 1.800 M€ a l’àmbit de Salut per fer front al coronavirus, i reitera la urgència d’aprovar uns nous pressupostos “per poder reprioritzar recursos
El vicepresident Aragonès durant una entrevista al programa Planta Baixa

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha insistit avui que cal “crear una renda bàsica per al confinament finançada pel Banc Central Europeu”. En una entrevista al programa Planta Baixa de TV3, el vicepresident ha reconegut que es tracta d’una mesura “heterodoxa, però necessària”, i ha explicat que s’ha traslladat aquesta demanda tant al Govern espanyol com a les autoritats europees.

En aquest sentit, Aragonès ha apel·lat no només a la solidaritat europea, sinó també a la seva “intel·ligència”, ja que, “si l’afectació d’aquesta crisi és estructural, patirem tots”. També ha defensat que es tracti d’una injecció de recursos “directa”, perquè “si sortim d’aquesta crisi amb uns nivells d’endeutament extraordinaris, se’ns voldran aplicar mesures d’austeritat que ja hem conegut, i volem tornar enrere”. “No podem sortir d’aquesta crisi de la mateixa manera que vam sortir de la crisi del 2008, amb austeritat i desigualtat”, ha conclòs.

Aragonès ha reclamat al Govern espanyol mesures “eficaces i de gran abast” per fer front a l’impacte del coronavirus, “ja que és l’Estat qui té la capacitat d’obtenir nous recursos: nosaltres no recaptem grans impostos ni tenim autorització per endeutar-nos a l’exterior”. El vicepresident ha subratllat que, tot i la manca de recursos, “el Govern acaba de destinar 80 M€ del fons de contingència a compres en l’àmbit de salut”. Tanmateix, ha admès que, només per part del departament de Salut, es necessitaran 1.800 M€ addicionals per fer front a la pandèmia, “una part dels quals els podrem aconseguir reassignant recursos del pressupost, però això no és suficient”.

Per aquesta raó, ha reiterat la necessitat d’aprovar els Pressupostos de la Generalitat per al 2020 “i així poder donar resposta a la situació d’emergència que viu Catalunya”, i ha recordat que els nous comptes “ens permetran tenir 3.000 M€ més de capacitat de despesa”. “Quan els tinguem, ja farem les modificacions i la repriorització de necessitats que calgui”, ha puntualitzat.

 

Mesures impulsades per la Generalitat

Durant l’entrevista, Pere Aragonès també ha recordat les mesures que ja ha posat en marxa el Govern de la Generalitat per front als efectes econòmics de la pandèmia del Covid-19, i ha assegurat que l’objectiu és “treballar per fer-les més grans i poder disposar de molts més recursos”. Així, ha afirmat que l’executiu català va ser “la primera administració” en posar en marxa crèdits per a empreses a través de l’Institut Català de Finances i Avalis de Catalunya. També s’ha referit a l’ajornament en el pagament dels impostos que gestiona i recapta l’Agència Tributària de Catalunya, “mentre duri aquest estat d’alarma”. I, finalment, ha destacat les ajudes directes de fins a 2.000 euros per compensar les pèrdues dels treballadors autònoms afectats per la crisi de coronavirus i que no disposin de fonts alternatives d’ingressos. “La voluntat del Govern és ampliar aquesta línia” ha afirmat Aragonès. 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 76