• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda l’acte de presentació del primer volum de dictàmens emesos pel Consell de Garanties Estatutàries
El president Mas amb Eliseo Aja, abans de començar l'acte
El president Mas amb Eliseo Aja, abans de començar l'acte
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat aquesta tarda que, enfront del moment “especialment delicat” que viu l’autogovern de Catalunya, el país ha d’estar preparat per fer “actes d’afirmació” que poden trencar les costures del que estem acostumats. “Trencaran les costures d’una Constitució molt rígidament interpretada i les d’un Estatut molt restringit per les decisions, en alguns moments, del Tribunal Constitucional”, ha explicat. I si es trenquen, “ens interessa com a país portar un vestit el més ample i còmode possible”. Un fet que, segons ha apuntat el president, exigirà “molta capacitat de raonament, solidesa de la nostra arquitectura jurídica i molta empenta i coratge per part del país”.
 
El cap de l’Executiu ha defensat aquesta postura en cas que les diferències entre el conjunt de l’Estat i les institucions catalanessiguin “prou grans perquè des de Catalunya necessitem obrir camins que alguns interpretaran com a camins de confrontació, però que seran camins d’autoafirmació”. Artur Mas ha assegurat que Catalunya es veurà obligada a imaginar “canals legals, no només catalans o espanyols, sinó també internacionals” per tal de “legitimar posicions que estiguin fonamentades en la democràcia i en l’expressió del poble de Catalunya”.
 
En aquest terreny, el president ha defensat que el país necessitarà “el màxim d’intel·ligència jurídica, el màxim de consens dins la societat civil i dins l’àmbit parlamentari polític i el màxim de prestigi de les nostres institucions”.
 
 
Una institució amb “reconeixement i prestigi”
 
Artur Mas ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte de presentació del primer volum de dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries, on ha destacat el “reconeixement i el prestigi” que ha aconseguit la institució gràcies a la seva bona feina i a la feta pel seu predecessor, el Consell Consultiu.
 
El president ha ressaltat l’exemple del Consell, enfront d’altres instàncies estatals, que “quan havien de donar exemple davant la població de consens intern, capacitat de teixir acords, necessitat de discreció, i manca de necessitat de l’exhibició pública de les diferències, no ho van fer”. En contraposició amb aquells “espectacles”, que el president ha assegurat que van afectar de manera “important i greu” l’autogovern de Catalunya, Artur Mas ha lloat la “pulcritud, discreció, respecte, bon fer i capacitat de ser correctament gestionades internament” de les institucions catalanes i la seva capacitat de “teixir amplis consensos”. Aquesta actitud, ha assegurat, és la que aconsegueix donar un missatge de portes enfora “sòlid, constructiu i de legitimitat”.
 
El president ha recordat al Consell de Garanties Estatutàries que la seva missió està “directament relacionada amb la qualitat i quantitat del nostre autogovern” i, en aquest sentit, els ha dit que els toca “vetllar-lo, protegir-lo i abonar-lo”. “Crec que una de les feines del Consell és analitzar la Constitució espanyola en el sentit més obert i ampli possible per encaixar-hi l’autogovern de Catalunya i analitzar les normes estatutàries, i per tant l’Estatut de Catalunya, de la manera més ambiciosa possible per encaixar-hi el màxim de sobirania i capacitat de decisió pròpia”, ha declarat.
 
El Consell de Garanties Estatutàries es va constituir el 24 de novembre de 2009 i és la institució de la Generalitat que vetlla per l’adequació de les normes amb rang de llei del Govern i el Parlament a l’Estatut i a la Constitució. Així mateix, també és responsable d’identificar els possibles motius d’inconstitucionalitat i de conflicte de competències que puguin afectar l’autogovern català o l’autonomia local com a conseqüència de la normativa d’origen estatal.
 
En l’acte s’ha presentat el primer volum de dictàmens de l’òrgan, emesos entre el 3 de desembre de 2009 i 22 de desembre de 2010. Amb la publicació anual, el Consell pretén donar la màxima difusió als seus dictàmens i seguir una pràctica que ja va iniciar el Consell Consultiu i que és un ús comú en els tribunals constitucionals i en els òrgans consultius més prestigiosos d’arreu d’Europa.

2  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 1016

Mas-Aja

Mas-Aja 1036