• El cap de l’Executiu valora la jornada de vaga d’ahir com un acte de normalitat, però assegura que el Govern serà bel·ligerant per la via judicial i administrativa contra els violents que van provocar aldarulls
 
El president ha comparegut davant els mitjans acompanyat de Guy Verhofstadt i Graham Watson
El president ha comparegut davant els mitjans acompanyat de Guy Verhofstadt i Graham Watson
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat avui a la Unió Europea que “no doni l’esquena a les democràcies emergents de la ribera sud del Mediterrani”, sorgides arran de les revoltes de la primavera àrab. “No estem parlant d’una integració política –ha afirmat Mas-, sinó de reforçar els lligams econòmics  i socials amb aquests països, que no se sentin sols, sinó acollits, i ajudar els nous partits islamistes moderats que hi governen perquè aquest procés polític democràtic progressi”.
 
Artur Mas ha valorat així, en una compareixença informativa, algunes de les propostes que avui s’estan debatent en la Conferència internacional “Arab Spring One Year On” que se celebra al Palau de Pedralbes, organitzada pel grup liberal demòcrata al Parlament europeu, i a la qual el president ha estat convidat a participar-hi.
 
El cap de l’Executiu, que ha participat en la roda de premsa acompanyat del president d’ALDE (Aliança dels demòcrates i liberals per Europa), Guy Verhofstadt, i del president de l’ELDR (European Liberal Democrats), Graham Watson, ha remarcat que aquests països àrabs han de saber que "malgrat els molts problemes que tenen, hi ha gent als països de la ribera nord de la mediterrània que estem disposats a entendre el que passa, a mullar-nos i a ser-hi presents”. Així, el president ha explicat que el seu viatge al Marroc de fa poques setmanes “anava en aquesta línia de reforçar els lligams amb la societat civil i el teixit associatiu d’aquest país i amb els seus governs”.
 
Artur Mas s’ha congratulat també que Barcelona hagi estat escollida com a seu d’aquesta Conferència i ha refermat la voluntat de Barcelona i Catalunya de ser la capital de la Mediterrània. “Aquest és el repte que tenim i ja ho som d’alguna manera perquè moltes coses que passen pivoten al voltant de Barcelona”, ha destacat. I ha afegit: “És la ciutat més dinàmica del conjunt de la Mediterrània i pot jugar aquest rol de capitalitat en un moment crucial com aquest”.
 
 
“El Govern serà bel·ligerant amb els que utilitzin la violència”
 
En el decurs de la roda de premsa, el president Artur Mas ha valorat també la jornada de vaga general celebrada ahir. El cap de l’Executiu ha mostrat la seva comprensió per tots aquells que van exercir el dret de vaga perquè, ha dit, “entenc que la situació que està vivint el país és delicada i entenc que provoqui reaccions en la gent que vol mostrar la seva disconformitat i té ganes de canviar les coses”.  Tot i això, ha recordat que el Govern central té majoria absoluta al Congrés i, per tant, és difícil que la vaga faci canviar els seus plans pel que fa a la reforma laboral.
 
En aquest sentit, el president ha subratllat que “aquesta reforma laboral és la que s’estava esperant al conjunt de la UE. A Espanya se la jutjava en funció de si feia una reforma laboral a fons o no”. “No dic que aquesta sigui la reforma laboral perfecta a fer – ha afegit-, segur que hi ha coses a canviar i nosaltres intentarem que sigui així mitjançant les esmenes, però s’ha d’entendre que la reforma és un instrument per superar aquests moments de dificultats”. “L’objectiu de la reforma és que a mitjà termini es creïn més llocs de treball”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu s’ha mostrat també molt crític amb el grup de violents que ahir van protagonitzar aldarulls aprofitant la jornada de vaga. Mas ha afirmat que "no és tolerable que una jornada de vaga que entra dins de la normalitat vagi associada a la violència, el gamberrisme i amb una colla de brètols”. Per això, s’ha mostrat contundent a l’afirmar que “el Govern serà bel·ligerant per la via judicial i administrativa contra aquesta colla de brètols i gamberros que perjudiquen la imatge que de Barcelona i Catalunya es té a Europa i que perjudiquen els ciutadans”. “Si veiem que per la via legal costa que prosperi perquè les lleis no són prou fortes, actuarem per la via administrativa perquè almenys acabin pagant una part del que hagin malmès”, ha deixat clar el president.
 

1  

Imatges

Roda de premsa

Roda de premsa 451