• El president de la Generalitat serà entrevistat a ‘Els Matins de TV3’ en directe des del Palau de la Generalitat, presidirà l’acte litúrgic ofert pel cardenal arquebisbe de Barcelona i obrirà la lectura continuada del Tirant lo Blanc que es farà al Teatre Romea
                   
  • Com cada any, el Palau de la Generalitat manté obertes les portes a tota la ciutadania
 
  • Les delegacions del Govern se sumen a la celebració amb actes a tot Catalunya, a Madrid i a l’exterior
 
 
El Govern celebra avui la Diada de Sant Jordi amb un acte institucional al Palau de la Generalitat i s’afegeix als tradicionals actes festius i commemoratius que l’Executiu celebra arreu del país i a l’exterior. Com cada any amb motiu de la Diada de Sant Jordi s’ha habilitat el web www.gencat.cat/santjordi.
 
 
La celebració al Palau de la Generalitat
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, iniciarà la jornada de Sant Jordi a les 8.30 hores amb una entrevista al programa Els matins de TV3, que farà la periodista Ariadna Oltra en directe des del Pati de carruatges del Palau de la Generalitat.
 
A partir de les 9.00 hores el cap de l’Executiu presidirà l’acte litúrgic oficiat pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, a la capella Sant Jordi que també comptarà amb la presència d’altres membres del Govern i autoritats de Catalunya. Després hi haurà la tradicional benedicció de les parades de roses que cada any diverses entitats socials instal·len al Pati Gòtic del Palau per recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme. Després de visitar les parades, el cap de l’Executiu fa una trobada-cafè amb els representants de les entitats i amb les autoritats assistents a la celebració litúrgica. Durant la jornada de Sant Jordi el president Mas rebrà en audiència la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2011 i les Dames i Fadrins de les demarcacions catalanes.
 
Entre les 11.30 i les 19.00 hores, el Palau de la Generalitat obre un any més les portes a la ciutadania. Els visitants del Palau i les persones que es trobin al barri podran gaudir dels dos concerts que oferirà la carrillonista Anna Maria Reverté a les 12.00 i a les 18.00 hores. Des del carilló del Palau, Reverté interpretarà música tradicional popular i d’autors catalans, com L’emigrant, la Cançó de la Moreneta, Pel teu amor, Rosó, la cançó popular Plou i fa sol o sardanes com Les puntaires de Begues o El cavaller enamorat, entre d’altres. A banda de la jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat, també es podrà visitar l’espai arqueològic de la Domus Romana i les Sitges Medievals del carrer de la Fruita. Es tracta d’un centre patrimonial de primer ordre on conviuen vestigis de la Barcino romana i restes d’un casal del Call, el barri jueu de la Barcelona medieval. Els dos recintes mantindran les portes obertes entre les 10.00 i les 15.00 hores.

A partir de les 12 del migdia el Teatre Romea acollirà enguany una lectura continuada de 8 hores de l’obra Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, que obrirà el president de la Generalitat amb la lectura del primer paràgraf. En total hi participaran 40 membres de la societat civil. 32 actors professionals interpretaran els diferents papers de l’obra. L’activitat l’organitza la Fundació Romea per a les Arts Escèniques i l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona.
 
 
La festivitat arreu de Catalunya i a l’exterior
 
Diversos escriptors signaran llibres al Palau Robert de Barcelona, des d’on l’emissora RAC1 emet una programació especial de 13 hores des del Jardí dl Palau.
 
Les delegacions del Govern a Catalunya se sumen també a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb diverses activitats. A Tarragona, el Govern organitza el projecte La veu em frisa, que en aquesta tercera edició apropa la literatura a les residències de gent gran, els centres sanitaris, la presó de Tarragona i els centres de menors del Camp de Tarragona. Cada any s’intenta apropar la literatura a col·lectius de persones que tenen dificultats per accedir-hi.
 
A Girona, la Delegació del Govern organitza un esmorzar destinat al món literari de les comarques gironines. A Lleida, el Govern, l’Ajuntament i la Diputació ofereixen una recepció als escriptors del territori.
 
A Madrid, el Centre Cultural Blanquerna acull diversos actes, així la Setmana de la Cultura Catalana, que fins aquest dissabte promocionarà la cultura catalana i la Diada de Sant Jordi a la ciutat. La delegació organitza diversos actes en col·laboració amb entitats i institucions, com la projecció de la pel·lícula El Mar, dirigida per Agustí Villaronga, o l’homenatge a Xavier Montsalvatge a partir de les 19.30 hores.
 
D’altra banda, les delegacions del Govern i els casals catalans a l’exterior han organitzat actes per fer arribar la festa a més de vint països d’arreu del món. De fet, des de 1995 el Dia del Llibre i la Rosa té el reconeixement de la UNESCO i des de 1999 és també el Dia Internacional de la Catalunya Exterior.
 
A la Catalunya del Nord, la Casa de la Generalitat a Perpinyà celebra la Diada de Sant Jordi un estand que, durant tot el dia, oferirà als visitants de la informació cultural i lingüística. A les 11.00 hores està prevista una reunió amb el Gremi de Llibreters i amb el Gremi de Floristes de la Catalunya del Nord amb l’objectiu de treballar de forma conjunta per consolidar la celebració de la Diada al territori nord-català. A l’Alguer, l’Espai Llull ha celebrat diversos actes previs, com una trobada literària o una lectura col·lectiva de poemes de Jordi de Sant Jordi i d’Ausiàs March.