Compareixença del portaveu davant els mitjans de comunicació
 
  • El president de la Generalitat i el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya han mantingut al Palau la primera reunió oficial per analitzar el pacte fiscal i la situació econòmica del país
 
  • El portaveu reitera “el compromís inequívoc” del Govern d’arribar als acords “més amplis possibles” en el pacte fiscal, però recorda que “ja hi ha un acord molt sòlid des del punt de vista democràtic i parlamentari”
 
  • Homs anuncia que l’Executiu mantindrà l’euro per recepta i insta l’Estat a “deixar de fer el ridícul dient que està encontra del copagament perquè n’hi ha des de fa una pila d’anys” i a “fixar-se” en el copagament sanitari que apliquen països europeus de referència
 
 
“Hem de tenir la clau de la caixa i administrar nosaltres els impostos que paguem els catalans i les empreses de Catalunya”. Així ho han constatat el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, en la primera reunió oficial que han mantingut avui al Palau de la Generalitat per analitzar el pacte fiscal i la situació econòmica del país. Una reunió “cordial i positiva”, en paraules del portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, que vindrà seguida d’altres trobades entre el cap de l’Executiu i la resta de grups parlamentaris.
 
Segons ha explicat el portaveu, el president Mas i Junqueras han coincidit en la necessitat que Catalunya tingui “la clau de la caixa”, davant “l’experiència col·lectiva de més de 30 anys d’autogovern de constatar amargament que en el terreny del finançament els governs espanyols de tots colors acaben aplicant les lleis com volen”. “En finançament ja ho hem provat tots d’intentar arbitrar unes regles del joc més justes en relació al que correspon a Catalunya” però l’Estat “acaba administrant [els diners públics] no d’acord a les regles del joc que ells mateixos estableixen i admeten sinó d’acord a la conveniència de cada moment”.
 
Homs ha reiterat “el compromís inequívoc” del Govern “d’arribar a acords i de fer-los el més amplis possibles”, però ha recordat que ja hi ha un “acord molt sòlid des del punt de vista democràtic i parlamentari”, que “ja supera amb escreix la majoria de absoluta dels diputats del Parlament”.
 
 
El Govern mantindrà l’euro per recepta
 
El portaveu ha anunciat que el Govern mantindrà l’euro per recepta, tot i els canvis en el copagament farmacèutic anunciats ahir pel Ministeri de Sanitat, ja que es tracta d’“una mesura que té una finalitat no tan recaptatòria sinó dissuasiva” i “el Govern no està disposat a retallar més en l’atenció sanitària” perquè “ja hem tocat os”.
 
Homs ha qualificat de “ridícul” i “desconcertant” que el Govern espanyol “digui que no hi haurà copagament i que estan en contra del copagament perquè en farmàcia hi ha copagament des de sempre”. En aquest sentit, ha denunciat que les mesures aprovades per Madrid “no són suficients per garantir l’estat del benestar” i per això l’ha instat a fixar-se en copagament sanitari en l’atenció primària i especialitzada que funciona en països europeus “de referència”. “No té cap sentit que siguem el país d’Europa de la cua en matèria de copagament quan som dels de davant de tot en matèria d’endeutament. No s’aguanta per enlloc, s’ha de ser seriós”, perquè “figures de copagament intens hi son arreu”, ha manifestat.
 
“Si hi ha referents a Europa que poden ser útils convidem el Govern espanyol a fixar-s’hi i deixar de fer el ridícul dient que està encontra del copagament perquè hi ha copagament des de fa una pila d’anys”. “El govern espanyol només hauria de copiar bé decisions que es prenen en altres països d’Europa”, ha reblat.
 

1  

Imatges

Francesc Homs durant la compareixença davant els mitjans de comunicació

Francesc Homs durant la compareixença davant els mitjans de comunicació 386