Logotip del Premi Pompeu Fabra

Premis Pompeu Fabra a l'impuls de la llengua catalana

query_builder   25 abril 2012 18:33

event_note Nota de premsa

Premis Pompeu Fabra a l'impuls de la llengua catalana

  • Paul Preston, Joan Veny, Amical Viquipèdia, Taurus, Pius Alibek i l’Hospital Sant Jaume d’Olot, guardonats amb els Premis Pompeu Fabra
  • L’occitanista Felip Gardy rep el premi Robèrt Lafont
Paul Preston, Joan Veny, Amical Viquipèdia, Taurus, Pius Alibek i l’Hospital Sant Jaume d’Olot són els guardonats amb els premis Pompeu Fabra 2012, atorgats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els guardons tenen per objectiu reconèixer aquelles persones, entitats, empreses i organitzacions que hagin contribuït a l’impuls de la llengua catalana en diversos àmbits.
 
El premi Robèrt Lafont, a la projecció i promoció de la llengua occitana, el rebrà l’occitanista Felip Gardy, professor a la Universitat Pau Valèri de Montpeller.
 
Els premis seran lliurats al Petit Palau del Palau de la Música en un acte que se celebrarà el proper 5 de maig en què també es farà la cloenda de l’Any de la Paraula Viva, centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans”.
 
El premi Pompeu Fabra té sis categories:
 
  • Comunicació i noves tecnologies
  • Àmbit socioeconòmic
  • Projecció i difusió de la llengua catalana
  • Trajectòria professional, científica o cívica
  • Incorporació a la comunitat lingüística catalana
  • Voluntariat lingüístic
 
PREMIS POMPEU FABRA
 
 
Comunicació i noves tecnologies
A persones, entitats o empreses, per la seva contribució a fer de la llengua catalana una llengua d’ús habitual en un espai comunicatiu, o bé per un projecte relacionat amb la comunicació o les noves tecnologies que tingui impacte o representativitat pel que fa a l’ús social de la llengua.
 
ASSOCIACIÓ AMICAL VIQUIPÈDIA
 
Pel seu incessant treball per a la consolidació i el creixement de la Viquipèdia en català, que ha tingut com a fruit que la versió catalana d’aquesta enciclopèdia oberta estigui entre les més prestigioses i ben posicionades i sigui homologable i superior en determinats aspectes a les versions de les grans llengües del món.
 
L'Associació Amical Viquipèdia és una associació de viquipedistes, col·laboradors dels diferents projectes germans, constituïda legalment com a associació sense ànim de lucre.
 
Àmbit socioeconòmic
A persones, entitats o empreses, per la seva contribució a fer de la llengua catalana una llengua d’ús habitual en l’àmbit socioeconòmic, o bé per actuacions destacades per l’impacte o la representativitat que tenen pel que fa a l’ús de la llengua dins aquest àmbit.
 
EMPRESA TAURUS
 
Per l’aposta decidida per la llengua catalana com a llengua d’ús normal en la documentació adreçada als clients i el web de la companyia, fet que projecta el català com a instrument clau en el món del màrqueting i el comerç.
 
Taurus és una empresa creada a Oliana l’any 1962, que avui està present en més de 65 països repartits pels cinc continents i és una de les primeres empreses del sector del petit electrodomèstic.
 
 
Projecció i difusió de la llengua catalana
A persones o entitats que, pels seus estudis o per les seves activitats, hagin contribuït de manera destacada a la promoció i difusió de la llengua catalana, al seu reconeixement públic, o bé a activitats que tinguin aquest objectiu.
 
PAUL PRESTON
 
Per la tasca de reconstrucció històrica de la repressió de l’exèrcit franquista envers Catalunya i la llengua i la cultura catalanes, fet que ha projectat arreu del món les dificultats històriques que ha patit la nostra llengua, sobre la qual ha dit: “Per arribar a conèixer l’ànima d’un poble cal conèixer també la llengua que n'emana i que, en el cas de Catalunya, és imprescindible per copsar l’esperit d’un poble que s’expressa en llengua altra que la castellana”.
 
Escriptor (Liverpool, 1946), Preston és professor al London School of Economics and Political Science i un dels historiadors més reconeguts sobre la Guerra Civil i la postguerra espanyoles. En el seu últim llibre, L’holocaust espanyol. Pautes d’extermini durant la guerra civil i després (Editorial Base, 2011), Preston exposa l’extraordinari anticatalanisme de l’exèrcit franquista durant el seu avanç dins Catalunya al final del 1938, en què assassinava amb total llibertat, especialment qualsevol que parlés català; fins i tot quan era l’únic idioma que parlava.
 
 
Trajectòria professional, científica o cívica
A persones o entitats que hagin tingut una trajectòria professional, científica o cívica vinculada a la llengua catalana.
 
JOAN VENY I CLAR
 
Per la seva llarga trajectòria al servei de la llengua catalana com a professor i dialectòleg i també pel treball dialectològic al voltant de l’Atles lingüístic dels Països Catalans, obra monumental per conèixer la diversitat diatòpica de la nostra llengua.
 
Veny és catedràtic de filologia catalana de la Universitat de Barcelona. A més d'aquesta universitat va estudiar a les de Lovaina i Poitiers. Es va doctorar en filologia romànica el 1956. La seva recerca en el camp de la dialectologia és capdavantera pel que fa a la llengua catalana, sobretot arran de l'edició d'Els parlars catalans (1978), que recull i estableix una síntesi de la variació dialectal de la llengua catalana. És membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i director de la Secció de Llengua de l'Institut d'Estudis Andorrans. El 1997 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
 
Incorporació a la comunitat lingüística catalana
A una persona que s’hagi incorporat a la comunitat lingüística de parla catalana que destaqui pel seu compromís amb la llengua. També es poden premiar entitats que fomentin la incorporació lingüística entre les persones nouvingudes.
 
PIUS ALIBEK HERMEZ
 
Per la seva plena i fructífera incorporació a la nostra llengua i cultura, que ha enriquit aportant-hi elements de la seva cultura d’origen, cosa que l’ha convertit en tot un exemple d’integració constructiva.
 
Pius Alibek és un filòleg i restaurador iraquià d'ètnia assíria. Ha enfocat la seva carrera cap a la lingüística històrica comparada i l'origen i l'evolució de les llengües. Va arribar a Barcelona el 1981. Es va dedicar a l'ensenyament d'idiomes —va fer classes a diverses escoles i també a la universitat—, a les traduccions per a El Periódico de Catalunya i també al programa de la comunitat europea Manumed, dedicat a salvaguardar el patrimoni manuscrit de la Mediterrània oriental. Parla amb fluïdesa arameu, anglès, àrab, kurd, català i castellà.
 
 
Voluntariat lingüístic
A una iniciativa de voluntariat que hagi afavorit l’extensió de l’ús de la llengua catalana o a una persona física o jurídica que hagi destacat per la seva participació i implicació en el programa Voluntariat per la llengua.
 
HOSPITAL SANT JAUME D’OLOT
 
Perquè és tot un model en planificació lingüística en el seu àmbit i ha impulsat tota mena d’iniciatives que fomenten l’ús del català com a llengua comuna.
 
La Fundació Hospital Sant Jaume és una institució benèfica sense ànim de lucre, i és també un model pel que fa a la planificació lingüística dins la sanitat pública. El premi és un reconeixement a la gran tasca que ha fet aquest centre per tirar endavant iniciatives que fomenten l’ús del català com a llengua comuna.
 
 
PREMI ROBÈRT LAFONT
 
A una persona o entitat que s’hagi distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del seu domini lingüístic.
 
FELIP GARDY
 
Per la seva destacada contribució a la preservació i difusió dels valors de la llengua occitana i del seu patrimoni escrit des dels àmbits de la ciència i de la creació literària. 
 
Felip Gardy és un poeta i occitanista francès, deixeble de Robèrt Lafont. Ha escrit diverses obres en occità, en les quals es declara deixeble de Max Roqueta i Teodòr Aubanèl i d'altres en francès sobre temàtica occitana. És professor de literatura occitana a la Universitat Pau Valèri de Montpeller i ensenya aquesta matèria també a la Universitat de Bordeus.
undefined
undefined
undefined
undefined