• El Departament ha convocat demà els sindicats i les juntes de directors
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat aquesta tarda que el Govern demanarà dictamen al Consell de Garanties Estatutàries  sobre el reial decret llei de les mesures d'estalvi en matèria d’educació que va aprovar el consell de ministres de divendres passat.  Rigau ha avançat que, en un primer informe jurídic, es considera que hi ha clarament una invasió competencial. Ha recordat que aquest és el pas previ per presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC). La consellera ho ha anunciat aquesta tarda al Parlament de Catalunya durant una interpel·lació de la diputada d’ERC, Anna Simó. Li ha concretat que el decret llei envaeix la competència exclusiva en l’autoorganització de l’administració de la Generalitat pel que fa a l’increment d’hores lectives dels mestres i professors. També ha afirmat que hi ha una clara invasió en la regulació per part del govern estatal de les substitucions del personal docent no universitari. En concret, l’Estatut de Catalunya reconeix competència sobre organització de la funció publica i la normativa sobre substituts incideix clarament en l’àmbit organitzatiu.
 
La consellera també ha respost a la demanada de Simó que no apliquin les mesures i li ha recordat que de la mateixa manera que demanen al govern estatal que no envaeixin  competències, la Generalitat no pot obviar un decret llei. Ha recordat que el fet de complir amb la normativa no significa que accepti la proposta i, per aquest motiu, ha decidit demanar el dictamen: “que l’apliquem no vol dir que l’acceptem”.
 
Rigau ha recordat que el Departament d’Ensenyament està estudiant com aplicar les mesures perquè no trenqui la qualitat de l’ensenyament. Precisament demà és previst mantenir reunions amb la Mesa sectorial i amb les juntes de directors de primària i secundària. Rigau ha avançat: “tant a la mesa sindical com a la junta de directors analitzarem la norma i buscarem com aplicar-la”.
 
La consellera ha recordat que tal com ja ha avançat anteriorment, discrepa amb el fons i amb les formes del ministre d’Educació a l’hora d’aplicar mesures i ha ofert un pont de diàleg a ERC per tal de poder mantenir els models essencials que estan a la Llei d’educació de Catalunya. Rigau ha insistit en la importància de mantenir els esforços en la lluita contra el fracàs escolar, com un dels objectius prioritaris de país que s’ha marcat el Govern de Catalunya.