El president de la Generalitat i el primer secretari del PSC

 

 
 
 
  • El cap de l’Executiu i Pere Navarro han mantingut avui a Palau una reunió en el marc de la ronda de contactes encetada per abordar el pacte fiscal
 
  • El portaveu del Govern reitera que l’Executiu “no demana adhesions però tampoc l’exclusió de ningú” i adverteix que “no es pot negligir” l’acord del Parlament
 
  • “Si no sortim de la LOFCA hem begut oli”, adverteix Francesc Homs
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha traslladat avui al primer secretari del PSC, Pere Navarro, “l’oportunitat històrica” que suposa el pacte fiscal i en aquest sentit l’ha convidat a sumar-se a l’acord que ja existeix al Parlament de Catalunya, amb una “majoria més que absoluta”, segons ha manifestat després de la reunió el portaveu del Govern, Francesc Homs. “Aquest punt no es pot negligir”, ha advertit Homs, qui ha reiterat que l’Executiu “no demana adhesions a ningú, com tampoc creiem que es pugui excloure ningú en un procés d’aquestes característiques”, ha manifestat el portaveu. La reunió s’emmarca en la ronda de contactes que el president Mas ha iniciat amb els grups parlamentaris per analitzar el pacte fiscal i que va començar amb el president d’ERC, Oriol Junqueras.
 
El cap de l’Executiu ha exposat al líder dels socialistes catalans que la proposta de pacte fiscal passa per sortir de la Llei Orgànica espanyola de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) perquè, en paraules del portaveu, aquesta normativa “va néixer amb la voluntat d’aigualir les autonomies”. “Amb el model del cafè per a tothom durant 30 anys les coses no ens han acabat d’anar bé. La crua realitat, que és molt obstinada: si no surts del cafè per a tothom has begut oli”. El portaveu ha constatat que “si no entenem col·lectivament que la idea de sortir de la LOFCA és sortir del cafè per a tothom, llavors constatarem que hi ha una discrepància molt notable”. En aquest sentit, i en resposta a la proposta del PSC que parla d’un model de finançament possible, Homs ha advertit que: “cal que parlem del model necessari; de models possibles en aquests 30 anys n’hem acumulat una munió i estem on som. La sensació col·lectiva és que si ens anem quedant en el model possible ens anem enfonsant”, ha sentenciat el portaveu.
 
El portaveu del govern ha celebrat que el PSC hagi “recuperat de manera visible el diàleg i la voluntat d’entesa” amb el govern amb la reunió d’avui, en què el president Mas i Navarro han constatat que la sortida de la crisi passa pel “binomi austeritat i creixement”. “Una cosa sense l’altra no ens permetrà sortir del pou en què estem i fa molts mesos que llencem aquest missatge”, ha manifestat el portaveu, qui ha recordat que el president Mas ja fa mesos que ho va traslladar als màxims responsables de les institucions europees, com el president del consell de la Unió Europea, Herman Van Rompuy, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, amb qui s’ha reunit a Brussel·les en els darrers mesos.