La Secretaria d’Universitats i Recerca ha sol·licitat avui al Consell de Garanties Estatutàries (GCE) el dictamen sobre el decret en matèria d’educació universitària, aprovat pel govern espanyol, com a pas previ a la presentació d’un recurs davant del Tribunal Constitucional. Concretament, el GCE analitzarà els punts 1, 3 i 4 de l’article 6 que modifica la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) i l’article 7 referent al finançament de les beques i els ajuts a l’estudi.
 
La Secretaria d’Universitats i Recerca considera que aquests articles envaeixen competències pròpies de l’autogovern, a banda de ser contraris a les bases del model universitari català que té com a un dels eixos fonamentals l’equitat en l’accés a l’educació superior.
 
El Reial Decret-llei 14/2012 de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu preveu, entre d’altres, que l’estudiant pugui assumir el 25% del cost d’una titulació. La Secretaria d’Universitats i Recerca exigeix que l’augment de preus públics universitaris comporti un increment del fons de beques de l’Estat, que hauria d’haver estat transferit a la Generalitat de Catalunya l’any 2001. En aquest sentit, el Govern condiciona qualsevol mesura sobre preus públics al fet que cap estudiant quedi fora de la universitat per raons econòmiques.
 
Segons el redactat actual del decret, el govern espanyol no incrementa la partida pressupostària a beques i ajuts a l’estudi, i trasllada a les Comunitats Autònomes el finançament íntegre de la diferència de preu dels estudiants becats per l’Estat.
 
Així doncs, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha afirmat aquest matí: “Exigim a l’Estat que incrementi els diners destinats a beques a l’estudi, tal i com ha fet Catalunya vinculant el 25% d’increment de preus al fons català de beques Equitat.

1  

Fitxers adjunts

comunicat taxes consell garanties

comunicat taxes consell garanties
PDF | 233