• Mas ha alertat del fort impacte que el debat de la reordenació dels municipis pot tenir al país i ha advocat per “esmerçar els esforços” en aquells temes “on més profit se n’obtingui”
El president a la Jornada de l'APD
El president Mas intervenint en la Jornada de l'APD
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat que en els propers mesos Catalunya haurà de respondre “d’una manera contundent i col·lectiva” a la situació “fins a cert punt estrambòtica” que el país està vivint. “Portem el lideratge de les polítiques d’austeritat, d’estalvi i de reducció de la despesa, i a més el ciutadà català té la sensació que en alguns temes paguem dues vegades, però el desequilibri fiscal continua sent tan gran que afecta la recuperació”, ha destacat. 
 
Davant un centenar d’empresaris participants en la Jornada Catalunya en la salida de la crisis. Inversión y confianza para un nuevo impulso, organitzada per l’Asociación para el Progreso de la Dirección (APD), en col·laboració amb Deloitte, Artur Mas s’ha mostrat contundent a l’afirmar que en el tema del pacte fiscal “xoquem amb la paret de l’interès, una paret molt alta, dura i gruixuda, perquè la situació no es mogui ni un mil·límetre”. Per això, ha assegurat que la resposta no pot venir només del Govern o del Parlament sinó “del conjunt de la societat, no per empipar ni amenaçar ningú, no és el nostre estil, sinó per convèncer amb arguments i donar resposta a un dels colls d’ampolla que té el país”.
 
En aquesta línia de la resposta col·lectiva, el cap de l’Executiu ha reclamat la necessitat de pensar més en el sentit de col·lectivitat que no en l’interès propi per sortir de les dificultats actuals, tal i com han fet els països líders a Europa. “Nosaltres estem molt acostumats per tradició cultural a les accions individuals i això ha de canviar”- ha assegurat. “Catalunya té una predisposició a les accions col·lectivesm, molt més gran que en d’altres territoris de l’Estat, però no ho portem a la pràctica en la dimensió que caldria”, ha afegit.  
 
El president ha aprofitat també la seva intervenció per reclamar a Europa temps per poder fer entendre el per què es fan les coses. “A Europa en aquests moments es fixen més en el com i en el quan que no en el què i per què i això potser contraproduent perquè pot produir incomprensió”. “Si en situació de dificultat econòmica s’ofega la societat això farà que aquells que poden acabar d’entendre les mesures no ho facin”, ha reblat.
 
En aquesta línia, Mas ha assegurat que “nosaltres estem fent els deures, ara cal que Europa també els faci; sinó es protegeix l’euro, sinó es dona senyal que no es deixarà caure un país i que els diners circulen, ens quedarem coixos”.
 
 
Reordenació dels municipis
 
En el col·loqui obert després de la seva intervenció, el president de la Generalitat s’ha referit també al tema de la reordenació de municipis. El cap de l’Executiu ha advertit que “els reptes que es plantegen i les forces que s’hi dediquen han de ser proporcionats als resultats que s’obtinguin i en aquests moment les energies s’han d’abocar allà on trauràs rendiment”. Mas, que ha assegurat que reordenar municipis pot tenir “un fort impacte polític i territorial perquè es toquen identitats”, ha advocat més “per la via d’agrupar serveis”.
 
En aquest sentit d’esmerçar esforços allà on siguin més rendibles, el president Mas ha situat també el futur Corredor mediterrani. Mas ha exigit al Govern central que promocioni aquesta inversió. “En un moment en què s’està reduint molt la inversió en infraestructures l’obligació és posar els pocs recursos que hi ha allà on són rendibles pel conjunt de l’Estat, i això és el Corredor mediterrani per on passen el 50% de les exportacions”, ha deixat clar.