Bozal

La situació de les infraestructures i els peatges de Catalunya serà un tema central pel Govern durant el ple del Parlament que s’inicia avui. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, donarà explicacions sobre aquestes qüestions en resposta a les preguntes orals plantejades pels grups parlamentaris durant la sessió de control al Govern.

Així doncs, el titular de Territori i Sostenibilitat mostrarà el rebuig de l’executiu  a la manca de finançament de l’Estat cap a infraestructures  cabdals per Catalunya i que permetrien generar riquesa i facilitar la sortida de la crisi econòmica. En aquest sentit, Catalunya pateix un greuge respecte altres territoris de l’Estat en què el Govern Central sí que pensa invertir en infraestructures de dubtosa eficiència en el moment que estem vivint.

Les altres dues qüestions que respondrà el conseller Recoder són les relatives al cabal ecològic que ha de tenir el riu Ebre al seu pas per Catalunya, i als peatges a les carreteres catalanes. Precisament, sobre aquest últim punt el Govern ha convocat pel proper 14 de maig del Grup de Treball - on hi ha representació del Govern, els grups parlamentaris, les concessionàries, sindicats i diferents institucions de la societat civil- que proposa les bonificacions i el rescat selectiu de peatges.

El Govern defensa un model de peatges més homogeni, que acabi amb el greuge comparatiu amb la resta de l'Estat (la Generalitat pagarà aquest 2012 uns 140 milions d'euros en concepte de peatge a l'ombra) i aposta per mecanismes com l'Eurovinyeta, que permetrien garantir les inversions de manteniment en la xarxa de carreteres.


Cal recordar que, tot i les dificultats pressupostàries, el Govern ha aprovat aquest any un nou sistema de descomptes que bonifiquen la recurrència o mobilitat obligada (30%), els vehicles més eficients energèticament (30%) i els que circulen amb tres o més persones (40%).


La vicepresidenta Joana Ortega també participarà en la sessió de control i informarà sobre la posició del Govern respecte l’amenaça de supressió de municipis per part del Govern de l’Estat. Catalunya té la seva pròpia organització territorial i el Govern de la Generalitat no acceptarà que el Govern Espanyol alteri unilateralment el mapa municipal de Catalunya.

D’altra banda, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, intervindrà per parlar sobre la posició i estratègia del Govern davant de la creació d’una hisenda pròpia catalana i les noves polítiques d’ingressos que té previst desplegar el Govern. 

F.  Xavier Mena, conseller d’Empresa i Ocupació, prendrà la paraula per contestar una pregunta sobre la situació dels centres especials de treball després de les retallades del Govern espanyol i també informarà de l’impacte positiu que tindrà per a la industria catalana el nou Pla de l’Energia ha aprovat el Govern de la Generalitat.


Finalment, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, explicarà la posició del Govern sobre la decisió de l’Estat espanyol de posar a zero el nivell acordat de finançament de la llei de la dependència i com creu que aquesta mesura afectarà al desenvolupament de la llei a Catalunya.

Posteriorment, el president Artur Mas respondrà les preguntes que li formulin els grups parlamentaris sobre actualitat política, aproximadament cap a les 11.00h en la sessió de control al president de la Generalitat.

Interpel·lacions

Pel que fa a les interpel•lacions, en destaquem dues que atendrà el conseller de Salut, Boi Ruiz, sobre les darreres mesures del Govern de l’Estat espanyol sobre la salut i la sostenibilitat del sistema públic sanitari,  mesures que l’Executiu català entén que envaeixen competències de Catalunya.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, tornarà a donar explicacions sobre el posicionament del Govern en relació als peatges a la xarxa de carreteres catalanes.


Durant el torn de les interpel·lacions, la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, exposarà el posicionament del Govern sobre la nova Llei Orgànica del Poder Judicial, que pot implicar la reducció dels partits judicials.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, també intervindrà durant el torn d’interpel·lacions per tal de donar compte de la situació financera del sistema de Ciència, Recerca, Innovació de Catalunya.

Finalment, la vicepresidenta Joana Ortega detallarà l’actuació de la Generalitat en relació amb el bilingüisme a l’Administració.

Debat del projecte de llei d’estabilitat pressupostària

D’altra banda, el ple d’aquesta setmana farà el debat final del projecte de llei d'estabilitat pressupostària de Catalunya, que fixa un objectiu de dèficit estructural del 0,14% per cent del PIB català i que s'haurà de complir l'any 2018.