• El cap de l’Executiu, a la sessió de control del Parlament, ha demanat “fer pinya dins i fora del Parlament” per assolir aquest objectiu “mai plantejat així per cap Govern”
  • Mas defensa “equitat en el tracte” pel que fa als ajuts a les entitats financeres de l’Estat
  • El president critica que s’enganyi la gent en el tema de la sanitat pública “perquè som l’únic país de l’Europa continental, tret de Grècia, on continua sent universal i gratuïta”
El president al Parlament
El president Mas intervenint en la sessió de control
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit aquest matí, en la sessió de control del Parlament, que el camí de Catalunya cap a la Hisenda pròpia “és clar i irrenunciable”. Per aquest motiu, Mas s’ha declarat convençut que “Catalunya tindrà Hisenda pròpia per la via del pacte fiscal o per la via de la pròpia decisió”. “Mai s’havia plantejat així per cap Govern de Catalunya; serà el primer cop que ens enfrontarem i ens endinsarem en un escenari desconegut”, ha subratllat.
 
Per assolir aquest objectiu d’una Hisenda pròpia, el cap de l’Executiu ha reclamat “fer molta pinya dins i fora del Parlament”, i ha recordat als diputats que el Govern ha establert un calendari que preveu votar el text al Parlament durant el mes de juliol; al setembre fer-lo arribar al Govern espanyol; obrir unes setmanes de negociació “i en funció de com acabi tot això, i dins d’aquest any, prendre una decisió definitiva”.
 
Preguntat sobre l’ajut del Govern central a Bankia, Mas s’ha mostrat partidari de no utilitzar diner públic per al sistema financer. Tot i això, ha argumentat que “si n’hi ha d’haver per salvar entitats financeres que puguin complir la funció de fer circular el diner i ajudar l’economia, aleshores defensem un tracte d’equitat” referint-se a la situació difícil que viu CatalunyaCaixa, que properament serà subhastada. Tot i que ha recordat que aquesta entitat i moltes altres de Catalunya i de la resta de l’Estat van rebre diners públics del FROB.
 
En aquest sentit, el president Mas ha volgut cridar l’atenció en la repercussió que té el fet que Bankia sigui de Madrid i no catalana. Així, el cap de l’Executiu ha assegurat que “si qui estigués al peu dels cavalls fos la Caixa de Pensions en lloc de Caja Madrid, la que ens cauria a sobre a nosaltres seria espectacular, en canvi nosaltres no podem dir res perquè queda malament”.
 
 
Peatges i sistema sanitari
 
En un altre moment de la sessió de control i en resposta a les preguntes dels diversos portaveus parlamentaris, el president Mas ha insistit que el gran tema dels peatges continua sent el greuge amb la resta de l’Estat. “El que no pot ser és que a Catalunya es paguin els peatges que es paguen i a la resta de l’Estat sigui pràcticament tot gratuït”, ha afirmat. Mas ha criticat en aquest sentit que el Govern espanyol hagi posat a zero les partides de les compensacions ja acordades i ha reclamat que “cadascú sigui responsable dels actes que en aquest moment estan prenent els diferents governs”.
 
Pel que fa la sanitat pública, el president de la Generalitat ha rebutjat  les declaracions que asseguren que s’ha trencat la universalització i la gratuïtat del sistema sanitari.A Catalunya i a Espanya s’accedeix a la sanitat pública de manera gratuïta, no existeix copagament excepte en el tema dels medicaments, i això no passa en cap altre país de l’Europa continental, tret de Grècia”, ha afirmat  “Dir el contrari és enganyar a la gent i això no es pot fer”, ha reblat.
 
Durant la seva intervenció, Artur Mas s’ha mostrat també sorprès pel fet que s’hagin qualificat “d’excuses” i de “victimisme” les reclamacions que fa la Generalitat dels incompliments del Govern espanyol. “Defensar els diners que ens pertoquen i que estan a Madrid en aquest moment tan crucial i especialment difícil per al país són excuses i victimisme”? – s’ha preguntat el cap del Govern. I ha respost “A Madrid no anem a demanar almoina sinó a defensar, amb respecte però amb fermesa, el que són els interessos de Catalunya i aquest Govern continuarà anant-hi en tots els àmbits que calguin perquè s’estan incomplint coses que són fonamentals”.
 
El president Mas s’ha referit també a les polítiques d’austeritat que està duent a terme el Govern, deixant ben clar que “no som fanàtics de l’austeritat sinó que som persones compromeses amb el compliment dels deures, que és l’única manera de sortir-se’n”. El cap del Govern ha ressaltat que el seu Executiu combina aquestes polítiques amb les d’estímul de l’economia i n’ha posat alguns exemples. Ha recordat que ahir el Govern va aprovar un Pla per incentivar l'FP que recupera la figura de l’aprenent “i aquest és un dels temes més importants de tots, la nostra gran assignatura pendent”, ha destacat. O també l’activitat duta a terme per l’Institut Català de Finances “per oferir crèdit a les pimes, l’altre gran coll d’ampolla de la nostra economia”, ha explicat.

1  

Imatges

El president Mas al Parlament

El president Mas al Parlament 397