• La consellera de Justícia, que ha respost a una interpel·lació parlamentària sobre demarcació i planta judicial, subratlla que l’informe del Consell General del Poder Judicial no tindrà efectes pràctics
  • Fernández Bozal diu que li preocupa la voluntat “dissuasiva” de les taxes judicials anunciades pel Ministeri de Justícia
La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, ha llançat avui un missatge de tranquil·litat als alcaldes dels municipis afectats per l’informe del Consell General del Poder Judicial sobre demarcació i planta judicial, que podria significar la reducció dels partits judicials de Catalunya, és a dir, del nombre de municipis que compten amb jutjats de primera instància i instrucció.
 
Fernández Bozal, que ha contestat avui una interpel·lació al Govern de la Generalitat sobre aquesta qüestió, ha subratllat que l’informe no té cap validesa jurídica i que l'aprovació per part del CGPJ no tindrà efectes pràctics.
 
En aquest sentit, per modificar la demarcació i planta judicial s’hauran d’estudiar tots els elements a tenir en compte com a conseqüència de les reformes legislatives anunciades pel ministre de Justícia, ha dit la consellera, com ara la creació de tribunals d’instància, la doble instància penal, els tribunals de base i de proximitat, el desenvolupament de l’expedient electrònic o la instrucció del ministeri fiscal.
 
Preocupació per la voluntat “dissuasiva” de les taxes judicials de l’Estat
 
La consellera de Justícia també s’ha referit a les taxes judicials anunciades pel ministre de Justícia tot assenyalant que li preocupa la voluntat  “dissuasiva” que puguin tenir en la interposició de recursos. D’una banda, perquè tots els ciutadans tenen dret a la tutela judicial efectiva, i de l’altra perquè un 30% de les sentències en primera instància resulten revocades en via de recurs. 
 
La consellera s’ha referit molt especialment a la reunió sectorial de comunitats autònomes amb competències en matèria de Justícia – que es va reunir dilluns passat a Madrid- i ha valorat negativament la proposta formulada pel ministre que l’Estat financïi la justícia gratuïta amb aquestes taxes, la qual cosa “podria arribar a comportar” que les comunitats autònomes haguessin de renunciar a part dels traspassos en aquest concepte.
 
Consell de Justícia i mitjans personals
 
La consellera ha volgut remarcar que ha traslladat al Ministre de Justícia i al CGPJ la voluntat del Govern de la Generalitat  de modificar la LOPJ per fer possible la creació del Consell de Justícia de Catalunya, així com per l’ampliació “tan necessària” dels traspassos en els mitjans personals en matèria d’administració de Justícia.  Fernández Bozal ha anunciat que el Departament de Justícia ja ha fet una proposta de modificació que, abans de ser tramesa al ministeri de Justícia i al CGPJ, haurà de ser informada pel Gabinet Jurídic de la Generalitat i per l’Institut d’Estudis Autonòmics.