El president Mas ha estat entrevistat per Josep Cuní al programa 8 al dia, de 8TV
El president Mas ha estat entrevistat per Josep Cuní al programa 8 al dia, de 8TV
  • El cap de l’Executiu ha estat entrevistat aquesta nit al programa 8 al dia de 8TV pel periodista Josep Cuní
  • Artur Mas assegura que si volem salvar l’essència de l’estat del benesta,  hi ha unes línies vermelles que no podem trepitjar i hem de saber destriar allò que és fonamental d’allò que és important”
  • El cap de l’Executiu assegura que “si després de tot el que estem fent i de liderar molts processos d’austeritat dins l’Estat ens intervenen, donen a Europa un senyal dramàtic”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquesta nit al programa 8 al dia, de 8TV, la necessitat que Catalunya assoleixi una hisenda pròpia per sortir de la “situació de greuge gran” que viu dins l’Estat. “Aquest és un país que es pot pagar el seu estat del benestar i fins i tot una mica més, perquè genera uns recursos suficients amb el seu propi esforç, talent, creativitat i empenta, i això és el que es diu pacte fiscal”, ha assegurat el president.  Artur Mas ha assenyalat que vol portar el país cap a aquest camí perquè “em sap greu haver de demanar uns sacrificis que amb un altre repartiment dels diners a l’Estat espanyol no s’haurien de demanar tant”.
 
Tot i admetre que l’obstacle més important en aquest objectiu serà el Govern central, “que ens posarà totes les dificultats”, el president ha admès que el primer que cal fer és “posar-nos-d’acord a Catalunya a nivell polític”. “No podem anar a Madrid sense haver fet un pronunciament clar”, ha dit, i ha afirmat que després el que cal és “traslladar-ho a la societat, que haurà de fer un acte de voluntat i pinya clar i de reclamació entorn d'aquesta idea”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha assegurat que el primer que intentarà és aconseguir el pacte fiscal “per la via del pacte”, però també ha remarcat que “si el pacte fracassés, el que no podrem fer és quedar-nos de braços creuats”. “Em veig convidant la societat catalana a un procés, que no és immediat, per reclamar per via pròpia un sistema fiscal propi”, ha subratllat.
 
El president ha assegurat que, si el pacte s’ha de fer per la via de la decisió, “entrarem en un terreny desconegut”, però ha defensat la legitimitat de la proposta tenint en compte que en els últims trenta anys “Catalunya ha fet més gestos i apostes perquè l’Estat anés bé que no pas l’Estat per Catalunya”.
 
Artur Mas ha assegurat que intentarà aconseguir “una majoria àmplia i sòlida” entre els partits catalans entorn d’aquest tema, perquè “la ciutadania entendrà, si s’explica bé, que aquest és un tema de país que entre tots hem d’intentar resoldre”.
 
 
Missatges a Europa i a Espanya
 
Durant l’entrevista que ha concedit al programa 8 al Dia, de 8TV, el cap de l’Executiu ha assegurat que no hi ha una veritat absoluta respecte a la situació econòmica actual, però que “Europa ha de reaccionar perquè queixar-se, però no reaccionar, no serveix de res”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha assegurat que “Alemanya ha agafat por respecte a una Europa poc mentalitzada amb el valor de l’estalvi” i vol que tots els països s’estrenyin el cinturó com ells ho han fet durant anys. “Fins a cert punt és comprensible i entenc que collin, -ha reblat-, però si ofeguen espatllaran l’invent: Europa i l’euro”.
 
Sobre una hipotètica intervenció de Catalunya per part de l’Estat, Artur Mas ha assegurat que “si després de tot el que estem fent, de liderar molts processos d’austeritat dins l’Estat, ens intervenen, donen a Europa un senyal dramàtic”. El president ha assegurat que seria una decisió que “no s’entendria”, però que si passés, “per dignitat, s’hauria de convocar el poble de Catalunya i dir que ara hem de plantar cara”.
 
Preguntat sobre la seguretat dels estalvis que els ciutadans tenen dipositats en els bancs, el cap de l’Executiu ha assegurat que, malgrat que les dificultats són molt grans, dir que el país pot acabar com Argentina fa una dècada “és crear un alarmisme que no ens portarà enlloc”.
 
 
Coresponsabilització de tots per salvar el sistema
 
En referència a la situació econòmica que viu Catalunya, el president ha defensat que el seu Govern “està afrontant la situació amb coratge” i ha volgut deixar clar que, tot i els ajustos que es facin, “si volem salvar l’essència de l’estat del benestar, hi ha unes línies vermelles que no podem trepitjar i hem de saber destriar allò que és fonamental d’allò que és important”.
 
En aquesta línia, Mas ha afirmat que abans de prendre determinades mesures que podrien perjudicar el conjunt del país, “val la pena coresponsabilitzar-nos tots plegats del sistema per tal que garanteixi que les persones que no puguin pagar tinguin les mateixes oportunitats”. “Hem de començar a mentalitzar la gent que res no és gratuït i que hem de fer un ús responsable del sistema sanitari, posar unes barreres que no treguin a ningú del sistema, però que en protegeixin l’essència”, ha subratllat.
 
Respecte a mesures com el pagament d’un euro per recepta, el president ha volgut deixat clar que “estem parlant de coses que són importants, però que no són l’essència del sistema sanitari”. “A mi el que em preocupa és que si una persona no té recursos suficients se la tractarà bé i amb èxit”, ha declarat.
 
 

2  

Imatges

Entrevista 8TV

Entrevista 8TV 397

Entrevista 8TV

Entrevista 8TV 501