• El president de la Generalitat se sotmetrà a la sessió de control a les 11 h
La vicepresidenta del Govern,  Joana Ortega, mostrarà el posicionament del Govern davant la centrifugació del dèficit que fa l’Estat cap a les autonomies, durant el ple del Parlament que s’inicia avui. La centrifugació del dèficit va ser denunciada pel president de la Generalitat, Artur Mas, la setmana passada durant la presentació del tercer pla d’ajustament català, “imposat” per l’Estat i que permetrà estalviar 1.500 milions d’euros.
 
La vicepresidenta ho farà arran d’una interpel·lació dels grups parlamentaris. Al marge de la centrifugació del deute, la vicepresidenta també repassarà les mesures que el Departament de Governació i Relacions Institucionals pensa impulsar en el camp de la contenció de la despesa pública i la racionalització de l’Administració catalana; ho farà durant la sessió de control al Govern que obre el ple del Parlament. Així mateix, Ortega parlarà dels informes i estudis de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
 
La consellera Irene Rigau també prendrà la paraula durant la sessió de control al Govern i ho farà per donar la valoració del Govern sobre la jornada de vaga al sector de l’ensenyament duta a terme ahir. Tal com va precisar el portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa de després de la reunió del Consell Executiu, el Govern “se sent al·ludit amb tot el que passi a Catalunya i si alguna cosa ens preocupa especialment és l’àmbit educatiu”. En aquest sentit el portaveu va posar èmfasi en “les potencialitats del nostre sistema educatiu, especialment els seus mestres, que ens permeten mirar el futur amb esperança” tot i les dificultats actuals. Durant el ple que s’inicia avui, Rigau també es pronunciarà sobre la prestació i el finançament del transport escolar.
 

Valoració del Consell de Política Fiscal i Financera
 
Per la seva banda, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, rendirà comptes davant el ple del Parlament sobre els resultats de la darrera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrada el 17 de maig passat. El conseller d’Economia hi va presentar el tercer pla d’ajust de Catalunya, que va rebre el vistiplau del Govern de l’Estat. Durant el ple d’aquesta setmana, Mas-Colell també valorarà les operacions de finançament a empreses i autònoms que està realitzant l’Institut Català de Finances (ICF). A més a més, respondrà la interpel·lació sobre el darrer pla de mesures d’estalvi presentat la setmana passada pel president i el conseller d’Economia.
 
El ple del Parlament que comença avui servirà per conèixer el posicionament del Govern en relació amb els convenis de mediació en casos de desnonament signats amb entitats d’estalvi. L’encarregat de donar aquesta informació serà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que, a més a més, atendrà una interpel·lació sobre l’estat de les infraestructures catalanes i sobre els incompliments i el dèficit de l’Estat en aquest camp.
 
Finalment, la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, informarà sobre la implantació del sistema informàtic e-justicia.cat; i el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, informarà sobre l’actuació del Govern davant les persones més vulnerables de Catalunya.

Després de les preguntes al Govern, el president de la Generalitat se sotmetrà a la sessió de control cap a les 11 h.

Interpel·lacions
 
A les interpel·lacions esmentades anteriorment sobre la centrifugació del dèficit, les infraestructures o les mesures d’estalvi impulsades per la Generalitat per reduir el dèficit, cal afegir una interpel·lació sobre les polítiques contra l’atur a Catalunya. L’encarregat de respondre aquesta interpel·lació serà el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, que també afrontarà una interpel·lació sobre la situació del Servei d’Ocupació de Catalunya.
 
D’altra banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, serà interpel·lat sobre el posicionament del Govern pel que fa al model sanitari a Catalunya; mentre que el conseller d’Interior, Felip Puig, atendrà un interpel·lació sobre la previsió d’actuació del Govern en matèria d’incendis.