• Assenyala que l’objectiu de la cimera del proper 30 de maig és “dibuixar els camins per veure com podem fer pinya tots plegats“ i  que “cadascú posi els seus neguits i propostes sobre la taula”
  • El cap de l’Executiu apel·la a la unanimitat social que hi ha respecte al pacte fiscal perquè els partits “estiguin a l’altura de les circumstàncies en aquest moment històric”
El president, aquest matí al Parlament
El president, aquest matí al Parlament
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui que amb el pacte fiscal “el que pretenc és que hi hagi un canvi de model” i ha afegit que “no pot ser simplement una evolució de tots els sistemes de finançament que hi ha hagut en els darrers 30 anys”. El cap de l’Executiu s’ha expressat en aquests termes durant la sessió de control que ha tingut lloc aquest matí al Parlament.
 
Artur Mas ha explicat que aquest canvi de model significa “un pacte bilateral amb l’Estat” i que “en lloc que sigui l’Estat qui ens pagui per les nostres competències, siguem nosaltres qui paguem a l’Estat per les competències que exerceix, a més d’un fons de solidaritat”.
 
En resposta als grups parlamentaris, el president Mas ha apel·lat a la unanimitat que hi ha a la societat catalana per instar a un consens ampli de les forces polítiques catalanes. El cap del Govern ha assegurat que, a diferència del que passa al Parlament, la gent en el carrer no discuteix el pacte fiscal, perquè saben que vol dir més diners per a Catalunya, un tracte fiscal molt més just, més capacitat de fer polítiques socials i de fer créixer l’economia catalana i que hi hagi més llocs de treball”. Per aquest motiu, el president ha instat les formacions polítiques a “estar a l’altura de les circumstàncies en aquest moment històric i no quedar un pas enrere respecte a la societat catalana”. “Si estiguéssim tots d’acord guanyaríem més força”, ha reblat.
 
Respecte a la cimera de tots els partits amb representació parlamentària que ha convocat per al pròxim 30 de maig, el president ha dit que té per objectiu intentar dibuixar els camins per veure com podem fer pinya entre tots plegats”. Després de la roda de contactes bilaterals amb cada formació, que acabarà demà, el cap de l’Executiu ha assenyalat que “paga la pena que ens reunim tots plegats, fem un balanç d’aquestes converses i que cadascú posi els seus neguits i propostes sobre la taula”.
 
Abans de la votació sobre el pacte fiscal, que s’ha de produir abans de finals de juliol, el president ha apel·lat a aconseguir “el màxim acord possible a Catalunya per ser el màxim de forts a Madrid”. Artur Mas ha reclamat que el que s’aprovi a Catalunya “s’ha de defensar a tot arreu per part de tothom”, malgrat que pugui “crear problemes a alguns dins dels seus partits”.
 
El president de la Generalitat ha expressat el compromís del seu Govern per assolir el pacte fiscal i ha dit que “el volem per millorar la societat catalana, perquè l’economia pugui tenir més recursos per créixer, perquè les petites i mitjanes empreses i els autònoms, que els costa molt tirar endavant, tinguin una mica més de facilitats, perquè puguem fer les infraestructures que cal fer a Catalunya i perquè no hi hagi d’haver tanta política d’ajustaments en matèries bàsiques”.
 
Respecte al darrer pla de mesures d’ajustament anunciat la setmana passada, el president ha insistit que “es fa per raons obligades, no per voluntat del Govern de Catalunya” i ha afegit que el Govern de la Generalitat “ha prioritzat el que és essencial de l’estat del benestar i ho seguirà fent”. En aquest sentit, el president ha dit que els ajustaments “s’estan fent per conservar tot el que és essencial i bàsic i si per fer-ho s’ha de prescindir durant un temps d’allò que potser és convenient, però no és tan essencial, s’ha de tenir el coratge per fer-ho”.
 
 
 

1  

Imatges

President al Parlament

President al Parlament 477