La vicepresidenta Joana Ortega obté del ministre Montoro la garantia que l'Estat no suprimirà cap municipi de forma forçosa
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha obtingut garanties del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que l’Estat no suprimirà de forma forçosa cap municipi a Catalunya. En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat al ministre que les competències en matèria d’organització territorial a Catalunya són de la Generalitat.
 
Així mateix, durant la reunió que han mantingut aquest tarda a Madrid, el ministre Montoro s’ha compromès amb la vicepresidenta Joana Ortega a realitzar una nova revisió dels plans d’ajustament d’aquells ajuntaments als quals se’ls va desestimar, i també d’aquells que no els van poder presentar perquè el ple municipal no els havia aprovat.
 
Ortega i Montoro també s’han compromès a avançar en la simplificació administrativa per fer possible que els ajuntaments puguin presentar en un formulari únic la informació econòmica que se’ls requereix des del Ministeri, el Tribunal de Cuentas, la Sindicatura de Comptes i la Generalitat.
 
La vicepresidenta també ha demanat al ministre que estengui el pla de pagament a proveïdors a altres institucions perquè puguin afrontar també els deutes pendents. Segons ha explicat en roda de premsa, el ministre ha apuntat que seria possible portar-ho a la pràctica si es fan "algunes modificacions" i que "ho estudiarà per poder-ho acordar més endavant".
 
Pel que fa als ajustos en funció pública, la vicepresidenta ha expressat al ministre la seva preocupació pel fet que tots els esforços en aquesta matèria estan recaient en les comunitats autònomes. Així mateix, ha destacat que si s’han de reduir duplicitats, cal tenir en compte que no totes les duplicitats són de les comunitats, sinó també del Govern de l’Estat.
 
La trobada, que s’ha celebrat a petició de la vicepresidenta, ha durat una hora i 45 minuts i ha transcorregut en un ambient de gran cordialitat.