Justicia

President Mas: "El pacte fiscal té a veure amb l'arquitectura jurídica i no es pot despatxar dient que no hi ha diners"

query_builder   4 juny 2012 22:43

event_note Nota de premsa

President Mas: "El pacte fiscal té a veure amb l'arquitectura jurídica i no es pot despatxar dient que no hi ha diners"

  • El cap de l’Executiu ha lliurat aquesta tarda el Premi Puig Salellas que atorga anualment el Col·legi de Notaris de Catalunya
El president ha lliurat el IV Premi Puig Salellas a la catedràtica Encarna Roca
El president ha lliurat el IV Premi Puig Salellas a la catedràtica Encarna Roca
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que en el tema del pacte fiscal “hi ha una sèrie de batalles que no són estrictament econòmiques, sinó que tenen a veure amb l’arquitectura legal i jurídica” i que “no poden ser despatxades dient que no hi ha diners”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha defensat que quan Catalunya aborda el tema de la hisenda pròpia davant de les autoritats estatals deixa clar que “abans de parlar de diners, primer parlarem de normes, de dret, perquè estar o no estar dins la Llei orgànica de finançament de les CCAA, d’entrada, no té a veure amb els diners, té a veure amb si, des d’un punt de vista jurídic, es pot desenvolupar un mecanisme d’aquestes característiques sense vulnerar l’arquitectura legal del conjunt de l’Estat”.
 
El president ha pronunciat aquestes paraules en el decurs de l’acte de lliurament del Premi Puig Salellas que atorga anualment el Col·legi de Notaris de Catalunya. El guardó reconeix una persona física o jurídica que, en el marc de Catalunya, compta amb una destacada trajectòria jurídica, ja sigui en l’estudi, la investigació, la creació, la docència o l’aplicació del nostre dret.
 
Durant el seu parlament, Artur Mas ha destacat que, actualment, més enllà de la conjuntura estricta, “Catalunya es troba probablement en una de les cruïlles més complexes de la seva història recent”. I davant d’aquest panorama, ha defensat que “el que ens convé és estar ben falcats” en diferents àmbits.
 
En primer lloc, en l’economia, on ha assegurat que cal entendre que “el gran repte de l’economia catalana és que el mercat espanyol se li quedi definitivament petit i acabem sent una economia fortament present i inserida en el món”. Un àmbit on el president ha assenyalat que el territori català està ben posicionat, ja que “dins el sud d’Europa, Catalunya és el país que té més possibilitats de fer una obertura clara de presència en el món”.
 
El president ha assenyalat l’àmbit social com a segona àrea on Catalunya ha s’assentar les bases, entenent que cal establir “una línia de confiança per part de la població respecte a allò que té a veure amb la dignitat de la persona i els drets de la ciutadania”. També ha parlat de la necessitat “d’estar ben falcats anímicament”, ja que el país “està a prova des del punt de vista del seu caràcter”.
 
Com a últim element ha assenyalat la justícia perquè “quan et trobes en una situació com l’actual, la base jurídica és un element fonamental de la infraestructura d’un país”.
 
La IV edició del Premi Puig Salellas que s’ha lliurat aquesta tarda ha recaigut en la catedràtica de dret civil i magistrada de la Sala Civil del Tribunal Suprem Encarna Roca, en reconeixement a la seva llarga i brillant trajectòria jurídica i, molt en especial, per la seva extraordinària producció científica, que l’ha convertit en una de les juristes contemporànies més unànimement reconegudes.
 
Després d’entregar el premi, el president Artur Mas ha volgut agrair el paper del dret en la construcció de la identitat de Catalunya, assegurant que “una part d’aquesta personalitat com a poble li devem al món del dret”. En aquest sentit, ha defensat que “convé reconèixer millor aquesta contribució del dret en general, i del civil en particular, en l’imaginari i en el projecte de país present i futur”.
 
L’acte celebrat al Col·legi de Notaris de Catalunya ha comptat també amb la presència de la consellera de Justícia, M.Pilar Fernández Bozal, i del degà del Col·legi, Joan Carles Ollé.

1  

Imatges

IV Premi Puig Salellas

IV Premi Puig Salellas 373

undefined
undefined
undefined
undefined