• El cap de l’Executiu reclama que és “urgentíssim defensar el pacte fiscal perquè és un instrument al servei de superar les dificultats que ara tenim com a país”
  • Després del rescat del sector financer, Artur Mas demana que se centrin els esforços a veure “com es poden fer les coses millor col·lectivament perquè siguem capaços de generar confiança al conjunt d’Europa i a la resta del món”
El president Mas responent una de les preguntes de la sessió de control al Parlament
El president Mas responent una de les preguntes de la sessió de control al Parlament
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat aquesta tarda durant la sessió de control al Parlament que “Espanya ha de començar a pensar com ajuda a Catalunya perquè avui és el principal motor econòmic de l’Estat” i, en aquest sentit, ha demanat al Govern espanyol que tingui en compte la demanda que fa el país en relació amb el pacte fiscal. “Que l’Estat ajudi a Catalunya, pagui els deutes, faci les inversions i les infraestructures que hagi de fer i es posi bé amb el pacte fiscal. Llavors, nosaltres tirarem del carro conjunt”, ha assegurat.
 
En resposta al grup parlamentari d’ERC, el president ha defensat que, malgrat la situació econòmica que viu l’Estat, “és perfectament viable i compatible defensar el pacte fiscal” i ha subratllat que “és urgentíssim fer-ho perquè no deixa de ser un instrument al servei de superar les dificultats que ara tenim com a país”.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat que ara cal centrar-se en aquesta reivindicació i “posar-hi totes les opcions” perquè “és el que ens reclama transversalment i quasi de forma unànime la societat catalana”, ja que, tal i com ha apuntat el president, la majoria d’estudis sociològics asseguren que entre un 75 i un 80% dels catalans estan d’acord amb el pacte fiscal.
 
 
Rescat del sector financer
 
En referència al rescat del sector financer d’aquest cap de setmana, el cap de l’Executiu ha refermat la idea que era “la solució menys traumàtica possible”, però ha destacat que és un fet que “no es pot convertir en un èxit” perquè “no deixa de ser un fracàs i un desastre” haver hagut d’arribar a aquesta situació. Per això, ha demanat que en lloc de buscar la crítica, el que cal és “dedicar-nos a trobar les millors solucions”.
 
El president ha explicat que se sabia que hi havia “desequilibris”, però “Espanya no tenia capacitat per ella mateixa de sortir-se’n i finalment ha trucat a la porta dels seus socis europeus”. Quan passa un fet així, ha remarcat, “en què et presten 100.000 milions d'euros només pots donar les gràcies, dir que compliràs, que seguiràs fent els deures, que els faràs millor, que tornaràs aquests diners i que en algun moment no els hauràs de tornar a demanar, perquè significarà que les coses s’han fet bé”. La resta d’opinions i comentaris, ha afegit, sobren, i cal “dedicar-se íntegrament a veure com es poden fer les coses millor col·lectivament perquè siguem capaços de generar confiança al conjunt d’Europa i a la resta del món”.
 
“Esperem que això, que no és la solució definitiva, serveixi per fer un pas més en aquesta recta difícil d’intentar redreçar una situació que al final afecta al conjunt de la gent”, ha manifestat.
 
 
Responsabilitats en el sector financer
 
En resposta a la pregunta d’ICV sobre les responsabilitats en el sector financer, el president ha assegurat que “la gent que ha estat al front d’institucions financeres que han anat malament i requereixen finalment ajuts públics, ajuts de tothom, és lògic que passin per algun procés de responsabilitats”. I ha assegurat que “han de poder donar explicacions i que se’ls puguin exigir responsabilitats”.
 
En aquest sentit, però, ha destacat que “les comissions d’investigació són un instrument, però no l’únic” i que, si el que es vol és depurar responsabilitats, una comissió al Parlament no és la millor opció, ja que la Cambra “no té facultats per depurar responsabilitats en el sector privat”. “S’haurà de fer a través dels tribunals, que és com es depuren les responsabilitats”, ha reblat.
 
 
Peatges
 
El grup de SI ha interpel·lat al president sobre la previsió de privatització dels túnels de Vallvidrera i el Cadí i el fet que les empreses adjudicatàries privades cobrin els peatges. El president ha respost que si el Govern intenta que les concessions que ara estan en mans públiques surtin a concurs “és perquè es necessiten diners per poder mantenir una sèrie de polítiques socials que interessen a la gent, com atendre correctament l’ensenyament, la sanitat o l'FP”.
 
En referència a la campanya “novullpagar”, el cap de l’Executiu ha demanat al grup Solidaritat per la Independència que “reflexioni perquè si conviden a la gent que no pagui peatges el que estan dient és que a través dels impostos ho ha de pagar tothom”. “El gratis total”, ha assegurat, “no existeix” i, “o es paguen peatges amb tarifa o es paguen amb impostos”.

1  

Imatges

Sessió de control al Parlament

Sessió de control al Parlament 400