• El titular d’Interior creu que una part de la reincidència es pot arreglar aplicant la Llei d’estrangeria
  • Defensa que cal canviar molts clixés en l’àmbit de la seguretat i aposta per crear avançar en la figura dels voluntaris 
  • No descarta cobrar la cobertura policial d’actes esportius que comportin beneficis
  • Vaticina que l’estat de les autonomies no té futur i defensa revisar l’estructura de l’administració local a Catalunya “abans que ens ho imposin des de Madrid”.
Foto
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha posat de nou damunt la taula un dels problemes de seguretat que viu la societat catalana: la “reincidència”. En una conferència al Fòrum Tribuna Catalunya, ha deixat clar que “cal abocar més esforços” en la lluita contra la reincidència “aplicant les normes i fent un exercici de tensió” al voltant d’aquest àmbit. En aquest sentit, s’ha mostrat partidari de “revisar les penes, la seva tipificació i buscar altres mesures que no siguin la privació de la llibertat”. Segons ell, hi ha casos de reincidència que es podrien evitar, per exemple, “amb ordres d’allunyament”, i “una part de la reincidència es pot arreglar aplicant estrictament la llei d’estrangeria”.
 
Puig no ha cedit ni un mil·límetre en la política de seguretat que du a terme l’actual Govern català. “Hem de trencar clixés en l’àmbit de la seguretat”, ha reblat el conseller, mentre defensava “excloure la violència urbana i marcar mesures perquè no arreli a casa nostra”, no permetre que els drets passin de “ser drets a ser un abús”, “sancionar tots aquells que se saltin la norma”, eradicar la idea que “l’espai públic és de tots i per tant s'hi pot fer de tot” i “trencar amb la cultura de la impunitat”. “No volem criminalitzar ni impedir les manifestacions. Però hem d’obrir un diàleg amb els organitzadors per tal de minimitzar les afectacions a tercers i donar totes les alternatives que no posin en risc la seguretat”.
 
Però a més de la contundència en aquests plantejaments, el conseller d’Interior ha defensat la necessitat d’avançar cap un model “de coresponsabilitat” pel qual s’aconsegueixi “un compromís dels ciutadans, com està passant a Europa”. En aquest àmbit, ha defensat les patrulles rurals que formen els pagesos per vigilar els camps de cultiu deixant clar que “no són sometents, perquè no van armats i estan coordinats amb els Mossos d’Esquadra”. Puig no té cap dubte que cal avançar en la línia dels “voluntaris de la seguretat”, per tal que els cossos de seguretat es puguin dedicar amb més intensitat “a aquelles tasques que no són delegables”.
 
Davant les preguntes de l’auditori, Puig també ha anunciat que el Departament d’Interior està estudiant la possibilitat de cobrar alguns serveis de seguretat. Seria el cas dels dispositius que s’han de dur a terme en grans celebracions esportives. “No descarto que en un futur es cobri la cobertura en espectacles esportius que donin beneficis” i d’aquelles tasques “que vagin més enllà de les necessitats mínimes en seguretat, com pot ser el control del trànsit”. Ara bé, ha deixat molt clar que en cap cas planteja cobrar els dispositius de seguretat “que siguin amateurs”.
 
Entrant en l’àmbit de la política Felip Puig, no s’ha estat d’apuntar alguna recepta per redreçar l’economia. “L’estat de les autonomies no té futur”, ha sentenciat. Per a ell, cal repensar totes les estructures institucionals “des del paper de l’Estat fins al de la Unió Europea” i no s'hi val a aferrar-se a la crisi econòmica per no voler canviar res del que hi ha. “No podem ajornar debats”, ha dit, “segur que el que hem de fer és parlar-ne per saber si aquests canvis ens han d’ajudar a superar la crisi”.I finalment i en la línia política, ha avançat que “cal revisar l’administració local a Catalunya, abans que ens la revisin des de Madrid”.