Logo conferència Rio
El Govern de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el d’Empresa i Ocupació, s’ha compromès voluntàriament davant les Nacions Unides a emprendre accions per aconseguir resultats concrets per al desenvolupament sostenible. En concret, les accions que s’emprendran se centraran en el foment de l’ocupació verda i la reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a través del programa Acords Voluntaris.
 
Aquests compromisos, presos en el marc de la Conferència sobre Desenvolupament Sostenible Rio+20, han quedat registrats a:
 
Pel que fa a l’ocupació verda, Catalunya promourà polítiques de creació d’ocupació per a l'establiment de nínxols empresarials que integrin el medi ambient i la sostenibilitat com a pilar clau tant dins dels sectors emergents com dins dels sectors empresarials tradicionals, en línia amb la política d’ocupació de la Unió Europea. Ho farà a través de:
 
  • Impuls del Pla d’Economia verda, que permeti facilitar l’adaptació tant de l’administració com de les empreses al nou context de l’economia verda gràcies a l’alineació de les polítiques d’ocupació amb la resta de polítiques del govern (suport a l’empresa, R+D+I, fiscalitat, educació, sostenibilitat, etc), maximitzant així el desplegament de les oportunitats identificades, i assegurant l’efecte catalitzador necessari que permeti superar barreres i transformar eficaçment el model.
 
  • Impulsar una anàlisi prospectiva que permeti definir l’ocupació verda i estimar l’ocupació generada per una transició a una economia sostenible. L’ocupació verda hauria d’incloure els sectors del medi ambient, però també d’altres com la construcció sostenible, les energies renovables, l’eficiència energètica, la rehabilitació d’habitatges, l’agricultura ecològica i de proximitat, la R+D+I en sostenibilitat ambiental, la mobilitat sostenible, l’ecoturisme, les noves tecnologies aplicades a l’ús eficient dels recursos, entre d’altres. També es treballa amb la integració de la sostenibilitat en el teixit productiu existent, ja sigui de la indústria manufacturera clàssica  o d’altres sectors, en particular, el sector serveis.
 
  • Dissenyar una oferta de formació professional basada en la detecció de mancances de competències ambientals en sectors associats a l’economia verda amb perspectives de creació neta d’ocupació i parant especial atenció a la requalificació de treballadors/res de sectors amb pronòstics negatius
 
  • Continuar impulsant el Programa Escoles Verdes i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya, orientat a facilitar la formació i la capacitació en sostenibilitat de l’alumnat de tots els centres educatius, mitjançant recursos i eines educatives consensuades amb el cos docent. Aquest programa es considera fonamental per garantir una formació de base en sostenibilitat per la vida laboral de les persones.
 
  • Donar suport a iniciatives d’ecoemprenedoria i a la creació i creixement de negocis basats en solucions innovadores per millorar l’eficiència en l’ús de recursos, la mobilitat sostenible, l’impuls de les energies renovables, etc.
 
A través del programa Acords Voluntaris per a la reducció de CO2, al qual estan ja adherides 64 empreses, es pretén implicar els diferents agents de la societat catalana en la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), creant el marc tècnic i institucional necessari donant suport a les organitzacions. Qualsevol organització catalana es pot unir a aquest Programa si té la  voluntat de reduir les seves emissions.