• Artur Mas ha fet balanç del seu viatge oficial a Boston i Nova York i ha anunciat una gira per les principals capitals europees per explicar el pacte fiscal
 
  • En la seva darrera jornada als Estats Units, el cap de l’Executiu ha presidit la presentació del documental Enxaneta
El president Mas, fent pinya, durant l'acte de presentació del documental
El president Mas, fent pinya, durant l'acte de presentació del documental
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet balanç del seu primer viatge oficial als Estats Units, que finalitza avui, i ha manifestat que ha volgut donar a conèixer “la personalitat pròpia de Catalunya”, de manera que “quan es miri el sud d'Europa s'entengui que no tot és igual”. El cap de l’Executiu ha fet pedagogia de “les coses bones de Catalunya, que, per sort, són moltes”.
 
Artur Mas ha defensat la necessitat de “prestigiar Catalunya” arreu del món, en un moment en què “pertànyer al sud d'Europa, i concretament a l'Estat espanyol, més aviat no ajuda, perquè ens associen a una cosa que no va bé”. El president ha explicat que “procuro diferenciar-nos no per una dèria, sinó perquè som una realitat que es pot explicar molt millor”.
 
El cap del Govern ha anunciat noves accions per donar a conèixer internacionalment la realitat pròpia de Catalunya i la necessitat del pacte fiscal, un cop estigui aprovada la proposta pel Parlament. En aquest sentit, ha anunciat una gira per Europa, per donar a conèixer aquesta reivindicació, que “és justa i necessària pel moment que vivim”. Aquesta gira el portarà a Brussel·les i les principals capitals europees.
 
Crida a la unitat política
Pel que fa a les negociacions amb els partits polítics catalans sobre el pacte fiscal, el president Mas ha fet una crida a la unitat. Ha assenyalat que té “l’esperança que el PSC entengui que som en un moment històric” i que “no podem fer un pas enrere, cal tancar files”.El PSC té una oportunitat per canviar la seva política dels darrers 30 anys”, ha dit.
 
Quant al PP, Artur Mas ha afirmat que “l'únic que els preocupa és el Govern espanyol i a mi em preocupa Catalunya”. Ha afegit que “ajudarem el Govern espanyol en la mesura que aquest vulgui ajudar Catalunya” i ha insistit que “necessiten ajudar-nos perquè Espanya no se'n pot sortir bé si Catalunya no funciona”.
 
D’altra banda, Artur Mas ha explicat que, a diferència del que va fer el lehendakari Ibarretxe, inicialment “no portarem el pacte fiscal al Congrés”. Ha matisat que “el plantejarem al Govern central i, si finalment s’acorda un pacte fiscal, hi haurà una votació d’àmbit espanyol”.
 

Balanç econòmic
Com a accions concretes del viatge en l’àmbit econòmic, el president de la Generalitat ha recordat que hi ha hagut reunions amb dues empreses catalanes que tenen inversions als Estats Units i amb dues multinacionals “amb inversions a Catalunya i que podrien invertir-hi més”. També ha destacat que “hem donat suport a les empreses de la biotecnologia, que és un sector emergent”. Així mateix, s’ha referit a la inauguració d'un alberg d'Equity Point al Times Square de Nova York. Pel que fa als contactes polítics, ha remarcat les entrevistes amb el governador i la presidenta del Senat de Massachusetts.

En la línia de la internacionalització de l’economia catalana, el cap de l’Executiu ha anunciat que al llarg d’aquest any “és molt probable” que vagi a la Xina i a algun altre país, “sempre amb una voluntat de projecció econòmica, que és la meva dèria”. El president ha insistit que Catalunya “té moltes oportunitats de projectar-se bé internacionalment i cal que les aprofitem”. “Ens toca anar arreu i situar-nos”, ha conclòs.
 
Altres temes d’actualitat
A preguntes dels periodistes sobre altres temes d’actualitat, el president Mas s'ha referit a les queixes que ha protagonitzat ICV contra el projecte conegut com “Eurovegas” i els ha dit que “posin les pancartes on la gent busca feina, i els digui que no volen inversions”. S’ha preguntat si el que volen és que “siguem un país cada vegada més pobre i amb més aturats”. El president ha demanat analitzar bé aquest projecte i ha recordat que encara no ha guanyat, però s’ha mostrat convençut que, “si ens en sortim, veuran que pot donar molts llocs de treball i esperança a molta gent que no en té”.
 
D’altra banda, el cap del Govern també ha fet referència a les darreres dades sobre els sous dels polítics a l’Estat i ha recordat que la Generalitat de Catalunya va ser la primera a fer una reducció important de sous i d’alts càrrecs. També ha dit que “si se'ns compara amb altres llocs d'Espanya, que ho comparin tot” i s’ha preguntat si el cost de la vida és el mateix, o si, “a banda dels ingressos que declaren, en tenen d'altres, o si dirigents institucionals a més tenen d'altres ingressos dels seus partits, cosa que nosaltres no fem i jo concretament tampoc”. “Mai he cobrat res de CDC o de CiU. M'agradaria saber tota la veritat de tothom”, ha reblat.
 
 
Darrera jornada a Nova York
En el darrer dia del seu viatge oficial als Estats Units, el cap de l’Executiu ha assistit a la presentació d’Enxaneta, un documental en 3D sobre el món dels castells, produït per Televisió de Catalunya. Durant l’acte, els castellers de Vilafranca han fet una actuació, en la qual també ha participat el president, que ha ajudat a fer pinya.
 
Després de la presentació del documental, Artur Mas ha mantingut una trobada amb la comunitat catalana a Nova York, que li haa presentat la fundació Farragut Foundation.
 
 
Enxaneta
Partint de la gravació íntegra en 3D del Concurs de Castells de Tarragona del 2010, Enxa­neta explica amb la veu d’una nena tot el que experimenten els castellers quan afronten la consecució d’un castell. L’esperit de superació, el treball en equip, la integració de les dones i de gent de totes les classes socials, de totes les edats i de qualsevol nacionalitat, fan dels castells una valuosa eina de cohesió social en el si de les 61 colles castelleres que hi ha a Catalunya.
 
Amb la participació de castellers destacats de diverses colles, Enxaneta repre­senta un viatge de tota la família castellera a través dels conceptes que sempre han definit els castells: valor, força, equilibri i seny. I aborda temes poc tractats fins ara, com la por i el risc que representen les caigudes.
 
A les imatges en 3D del Con­curs de Tarragona, s’hi afe­geixen les captades en diades de Valls, Vilafranca i Terras­sa, on durant el 2010 es van assolir castells inèdits, com la torre de 8 sense folre; cas­tells que només s’han vist en comptades ocasions, com el 3 de 10, i fets inusuals, com l’ascens d’una colla a la ca­tegoria de gamma extra, des­prés de 14 anys sense acon­seguir-ho ningú.
 
Seguint el compromís de difusió que TV3 ha tingut sempre amb els castells, En­xaneta és un dels primers documentals produïts íntegrament en 3D al nostre país i s’ha concebut com un treball divulgatiu que pugui ser entès per qualse­vol persona, de qualsevol nacionalitat, que no hagi vist mai castells.
 

1  

Imatges

Presentació "Enxaneta"

Presentació "Enxaneta" 540