• La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha mostrat la seva preocupació per la visió restrictiva del Tribunal Suprem en matèria de llengua
Fotografia
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha volgut deixar clar que “som on érem perquè podrem continuar aplicant el model lingüístic” perquè la Llei d’educació de Catalunya (LEC) empara el model lingüístic. La consellera ha fet aquestes declaracions en roda de premsa per valorar la darrera sentència del Tribunal Suprem que anul·la el decret 181/2008 pel qual s’estableix l’ordenació dels ensenyaments del segon cicle d’educació infantil.
 
Rigau ha volgut enviar un missatge de “tranquil·litat” a les escoles: no es canvia res ja que aquells articles que el Suprem ha anul·lat en el decret queden recollits en la LEC, que és del 2009 i per tant s’aplicarà la LEC. Demà mateix s’informarà als centres dels articles que cobreixen la normativa lingüística. Es tracta dels articles 10, 11, 15 i 16 del títol II de la LEC, que substituiran els sis punts del decret de 2008 anul·lats: els 4.1; 4.3; 4.4; 4.5; 10.1 i 14.3.
 
Segons ha explicat la titular d’Ensenyament, el decret de 2008 que ara s’ha impugnat té dues parts molt diferenciades, una corresponent a objectius, horaris, sistema d’organització i també la llengua de l’activitat  docent, i una segona que marca currículum i hàbits, entre altres qüestions. Aquest decret és previ a la LEC i, per tant, “estem davant d’un articulat anul·lat pel Tribunal Suprem però que les seves idees fonamentals estan recollides a la LEC en el Títol II de règim lingüístic”.
 
Malgrat això, Rigau ha afirmat que “estem preocupats, però de cara al curs vinent tenim la tranquil·litat que les escoles podran seguir aplicant el model de 3 a 6 com fins ara”.  En aquest sentit, la consellera ha afegit que “el Tribunal Suprem demostra un cop més, i dit amb tot el respecte, que interpreta molt restrictivament tot allò que concerneix el model lingüístic especial de Catalunya” i que qüestiona “allò que diu la sentència del Tribunal Constitucional, que és a la Generalitat a qui li correspon dir el percentatge en què s’ensenya una llengua o altra, perquè cal tenir en compte la situació sociolingüística del país”. Rigau també ha remarcat que “el Tribunal Suprem és partidari del 50%-50%, ja dibuixa un model”.
 
Finalment, la titular d’Ensenyament ha recordat que la LEC va ser aprovada amb un “gran consens que ens dóna la cobertura que necessiten Catalunya i els centres per continuar emprant el català com a llengua habitual d’aprenentatge”. Ha destacat que no hi va haver cap recurs contra aquest punt i que, per tant, “hi ha un sentiment de país molt alt a favor del model. Que una persona de fora, d’una altra instància ho pugui qüestionar, això sempre. Però subratllo que des de Catalunya no va sortir cap veu en contra d’aquest model”.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 2418