• El cap de l’Executiu ha presidit avui, al Palau, la commemoració del centenari de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya
  • Mas assegura que “ara no hi ha diners, però sí estructures de país que fan l’horitzó més clar”
Centenari de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC)
Centenari de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet avui una crida als servidors públics perquè “en aquests moments excepcionals en què ens trobem, hem de calibrar si a través de la nostra actuació podem ser factors claus per a la recuperació del país i trametre la confiança que la gent ens reclama”. “Avui tenim pocs diners, però tenim més estructures de país que abans; per això, si tenim projecte i coratge a l’hora de prendre determinades decisions, inspirades en la millor trajectòria del país, l’horitzó d’aquesta situació complicada en què ens trobem és més clar”, ha afirmat.
 
Artur Mas, que ha presidit aquest migdia l’acte commemoratiu del centenari de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), ha volgut subratllar la importància que les administracions tenen en aquest moment com a factor clau en la competitivitat d’un país. “L’Administració no és l’únic factor ni tampoc el principalíssim dels que marquen la competitivitat d’un país, però sí un dels més importants, i això es fa més evident amb el pas del temps”. “Els països que són competitius són aquells que tenen una administració que funciona, i aquest és un repte clau de cara als propers anys”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha reconegut “la forta pressió a què estan sotmesos els treballadors de la funció pública pel que fa a les seves condicions laborals”, però ha apel·lat a la seva responsabilitat perquè “de la seva actitud depèn en bona mesura que puguem ajudar a la recuperació econòmica del país; a la creació de riquesa i de llocs de treball, i donar confiança a la gent que els pilars de l’estat del benestar es mantindran intactes”.
 
El president ha agraït l’EAPC la tasca efectuada al llarg dels seus 100 anys d’existència, la seva contribució “al procés de construcció de les estructures de l’Estat i el seu procés modernitzador”.
 
A l’acte de commemoració celebrat avui, i que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, han participat també la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la directora de l’Escola, Montserrat de Vehí. També hi han assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l’expresident Jordi Pujol, a més de consellers de Governació dels governs anteriors i representants de diverses escoles i instituts europeus d’administració pública. Així, entre aquests últims hi eren presents responsables de la London School of Economics (Regne Unit); l’École Nationale d’Administration (França); l’Institut Alemany de Recerca per a l’Administració Pública-Universitat de Ciències Administratives (Alemanya); École Nationale d’Administration Públique (Québec); Institut Nacional d’Administració Pública, dependent del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, i l’Escola Balear d’Administració Pública.
 
 
Cent anys al servei d’una administració pública catalana de qualitat
 
Avui, 2 de juliol, fa exactament 100 anys que Enric Prat de la Riba va signar les Bases per les quals es creava l’anomenada aleshores “Escola de Funcionaris d’Administració Local”, amb l’objectiu de disposar d’un cos funcionarial amb capacitació tècnica i professional per desenvolupar les tasques d’una administració pública moderna, eficaç i al servei de la ciutadania. Cent anys enrere fou una institució pionera, ja que esdevingué la segona escola de funcionaris més antiga d’Europa, després de la de Düsseldorf (Alemanya).
 
Aprovada la Mancomunitat, l’Escola es desenvolupa en paral·lel, amb ensenyaments eminentment pràctics focalitzats en el dret públic, la hisenda pública i els procediments administratius i judicials, tots impartits en català, que fou declarat idioma oficial de l’Escola. L’any 1922 canvia de nom i n'adopta un que, amb modificacions, arribarà fins als nostres dies: “Escola d’Administració”. L’Escola ja havia format una desena de promocions quan va ser suprimida el 1924 durant la dictadura del general Primo de Rivera.
 
L’Escola reprèn l’activitat l’any 1930 i, durant el període de la II República, viurà moments d’apogeu amb la formació del cos de funcionaris de la Generalitat. Però, tal com havia succeït quinze anys abans amb Primo de Rivera, el 1939, el general Franco tornarà a prohibir les activitats de l’Escola. Fins que, amb el restabliment de la Generalitat, el Decret de 14 de maig de 1979 procedeix a la recuperació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
 
La seva labor va ser decisiva ja en la seva primera etapa i ho ha estat també des de la recuperació de l’autogovern, al qual ha contribuït d’una manera molt valuosa amb una obra reconeguda internacionalment en el seu camp. El Govern de la Generalitat ha reconegut aquesta tasca de l’escola amb la concessió enguany de la Creu de Sant Jordi.
Vídeo íntegre de l'acte commemoratiu
Vídeo íntegre de l'acte commemoratiu

1  

Imatges

Centenari de l'EAPC

Centenari de l'EAPC 712

1  

Fitxers adjunts

Conferència del professor J.B. Culla

Conferència del professor J.B. Culla
PDF | 207