El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha fet referència a la possibilitat que les noves mesures que adopti el govern central afectin les comunitats autònomes i ha dit que “valdria la pena que parlessin una mica més de l’aprimament que s’ha d’aplicar l’administració de l’Estat”. Homs ha advertit que “qualsevol increment d’impostos o qualsevol mesura que permeti alleugerir els objectius de compliment de dèficit, ha de tenir en compte particularment aquelles administracions que fa mesos que estem fent polítiques d’austeritat, perquè sinó seria el missatge que els últims que han arribat són els que més es beneficien i això és el contrari que el que demana Brussel·les”.
 
Homs ha fet aquestes declaracions en la inauguració de la Universitat d’Estiu Ramon Llull, de Puigcerdà, on ha ofert la conferència: “crisi econòmica: on som i on anem”. Per al portaveu del Govern, “seria tremendament absurd, injust, desincentivador i una manca d’exemple de cara a les institucions europees que aquelles administracions que fan els deures després, quan surten mesures, són penalitzades”.
 
Homs també ha parlat de la cimera del pacte fiscal del proper dijous i ha dit que “cal sincronitzar la gran majoria actual de la ciutadania a favor del concert econòmic, d’un 70 o 80%, amb un consens polític”. Ha reiterat que “el que hem constatat a les converses que hem anat tenint és que, a priori, hi ha disponibilitat d’acord per part de tothom. El que hem de mirar no és què diu un o un altre, sinó el que diu en aquests moments el poble de Catalunya. I el poble de Catalunya, amb una majoria amplíssima, ens demana pacte fiscal, el concert econòmic, que decidim des de Catalunya gestionar els nostres propis ingressos. Això és el que se’ns demana i al que, a nivell polític, hauríem de donar resposta”.
 
Pel que fa a l’eliminació de municipis que estudia el govern central, el portaveu de l’Executiu català considera que “es vol fer pagar justos per pecadors, cosa que seria un error immens”. Homs ha admès la necessitat de prendre mesures de racionalització administrativa, com ha fet la Generalitat amb les lleis òmnibus, “però no compartim en absolut la idea de liquidar municipis amb l’únic criteri que són petits”.
 
En la conferència inaugural de la Universitat d’estiu de Puigcerdà, Homs ha centrat la seva explicació sobre la situació actual en 4 factors: l’humà, el demogràfic, el tecnològic o logístic, i el polític. En l’humà ha destacat la insatisfacció, l’avarícia o l’individualisme que ha amarat en els darrers anys en alguns àmbits de la banca o la política, i ha apostat per posar l’accent en la llibertat individual, el principi d’equitat d’oportunitats i la solidaritat. Sobre el factor demogràfic ha insistit que la piràmide de la nostra població s’està invertint i que cal fer un salt molt gran en la productivitat del país per guanyar eficiència i evitar una tercera gran onada d’immigració.
 
La globalització, dins del factor tecnològic o logístic, és per a Homs una gran oportunitat per a un país com el nostre. Ho ha explicat donant un missatge optimista i mostrant-se confiat en la capacitat de vitalitat del país, amb dades com que “després de molts anys, al 2011, a Catalunya s’han creat més empreses que no s’han destruït”. En aquest sentit s’ha referit també a l’augment del 8,8% de les exportacions durant el primer trimestre de l’any, les xifres rècord de turisme que s’han registrat al mes de maig o el bon moment d’un sector com el de la Biotecnologia.
 
Per últim, Homs ha parlat del factor polític, “a Catalunya, condicionat per la falta d’autogovern i per la necessitat de pacte fiscal i de poder fer una política tributària més ajustada a la nostra realitat, al teixit industrial i a com funciona el nostre país”. Homs considera "essencial" que Catalunya tingui la clau de la caixa, ja que "ens trobem davant d'un Estat que assumeix compromisos i després no paga i que és morós”. A més, Homs ha afegit que "si l'èxit del model tributari espanyol és que han de declarar l'amnistia fiscal, això és la prova del cotó que ha estat un gran fracàs". Segons Homs, "el frau fiscal que hi ha a l'Estat ha agafat una dimensió estructural que no passa a la resta dels països del nostre entorn i això és un factor d'ineficiència i contrari a la competitivitat d'un país com el nostre”.