• El portaveu considera que una administració tributària catalana és una “oportunitat per ajudar a la reactivació econòmica del nostre país”
 
  • “El 20-25% de frau fiscal demostra que la feina de l’Estat no és satisfactòria”, segons Homs
 
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que és “essencial” disposar d’una administració tributària catalana, és a dir, d’una hisenda catalana per assegurar que Catalunya tingui els recursos que li pertoquen i com a “garantia d’eficiència i evitar la injustícia del frau fiscal”. Davant d’unes xifres de frau fiscal d’entre un 20 i un 25% del PIB a l’Estat espanyol, Homs afirma que “durant tots aquests anys la feina no ha estat suficientment satisfactòria” i considera que per escapar del frau fiscal és “important disposar d’una hisenda pròpia”. Homs ho ha dit en l'esmorzar col·loqui que ha fet aquest matí al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya a Barcelona. Homs aposta per disposar d’una administració tributària catalana per millorar la competitivitat de les empreses i la seguretat jurídica.
 
Segons Homs, una hisenda catalana és una “oportunitat important per ajudar a la reactivació econòmica del nostre país i al teixit empresarial”. El portaveu ha dit que la voluntat del Govern és “desplegar un model propi català que transmeti confiança i que es lligui amb una idea de transparència pel que fa a recursos públics”. “Es tracta d’invertir la idea d’instrument coercitiu per la idea de col·laboració i de responsabilitat col·lectiva” ja que segons afirma Homs “més recaptació ens permetrà més estat del benestar i, a mitjà termini, ens pot permetre disminuir la pròpia pressió fiscal”. “L’autogovern no és complert si la responsabilitat que comporta només s’exerceix sobre la despesa, cal tenir responsabilitat sobre els ingressos” i per això Homs ha dit que “ara ha arribat el moment de poder ser responsables dels recursos que generem els catalans a nivell individual i empresarial”. En aquest sentit, el portaveu del Govern ha assegurat que “estem farts de la bona voluntat del govern espanyol de torn de si ens paga el fons de competitivitat o la liquidació de la disposició addicional tercera” i ha afegit que “després de 32 anys hem comprovat que els compromisos del govern espanyol són massa sovint paper mullat en aquesta matèria”.
 
Homs ha reblat que “volem la clau de la caixa, volem el control dels diners perquè són nostres i volem el ple control de l’agència tributària”. El portaveu del Govern ha recordat que les finances de la Generalitat estarien en circumstàncies diferents si no hi hagués un dèficit fiscal de més de 16.000 milions euros anuals.
 
Quant a la possibilitat d’acord de les diferents forces polítiques sobre pacte fiscal, Homs ha recordat que totes les forces polítiques coincideixen en la diagnosi que és que “la situació actual és injusta per a Catalunya i cal actuar-hi”. Després d’un any de debat, per a Homs “aquest juliol és el moment de la veritat” i espera que del ple del Parlament en surti una resolució que “atorgui un mandat al president que permeti negociar amb l’estat espanyol”. En aquest sentit, el portaveu del Govern ha recordat que no seria lògic que els partits que van votar a favor de l’Estatut del 30 de setembre del 2005, que incloïa un finançament propi per a Catalunya en la línia del pacte fiscal, ara es desmarquessin. ”L’aspiració del Govern és poder sumar una majoria el més extensa possible dels partits catalans que atorgui a la reivindicació la màxima força”, segons ha conclòs Homs.
 

1  

Fitxers adjunts

Text íntegre de la conferència del portaveu del Govern

Text íntegre de la conferència del portaveu del Govern
PDF | 225