• El Govern ha presentat avui al conjunt de les forces polítiques catalanes amb representació parlamentària una proposta de pacte fiscal
  • El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, assegura que tenir una hisenda pròpia amb plena capacitat i atribucions és una “qüestió nuclear” per a l’executiu i ”no poden haver-hi passes enrere”
  • El portaveu ha explicat que el document de bases està “obert a les esmenes” dels grups parlamentaris, tot i que “és difícil deconstruir el projecte per un altre que no té aquest recolzament entre la ciutadania, entre la societat civil, o entre el món empresarial i el sindical”
El portaveu del Govern, Francesc Homs
El Govern ha presentat avui al conjunt de les forces polítiques catalanes amb representació parlamentària una proposta de pacte fiscal com a base negociadora d'aquí al ple del Parlament que ha d’aprovar un document consensuat perquè el Govern el negociï a Madrid.
 
El document, que el president Mas ha lliurat avui als representants dels partits polítics durant la segona cimera sobre el pacte fiscal que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, insta el Govern a negociar i desplegar un model de finançament propi i bilateral, amb una hisenda pròpia que recapti i gestioni tots els impostos de Catalunya i que posi límits a la solidaritat, un cop constatats el fracàs dels diferents models de finançament dels darrers 32 anys i la sistemàtica manca de lleialtat institucional per part de l’Administració General de l’Estat.
 
En la compareixença posterior a la trobada, el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que tenir una hisenda pròpia amb plena capacitat i atribucions “és una qüestió nuclear per a l’executiu, és per on passa la solució i és que el hem d’intentar tirar endavant” i en aquest aspecte “no poden haver-hi passes enrere”, especialment després de les retallades anunciades pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.
 
“Veient el que ens passa en aquests dies, si disposéssim d’un model diferent al d’ara, amb el control de la caixa, la capacitat de resposta que podríem donar seria diferent, encara que el resultat no sigui per avui mateix”, ha reblat el portaveu, qui ha afegit que en la situació actual és “més oportú que mai” parlar del pacte fiscal.
 
El portaveu ha explicat que a partir d’ara s’obre un període perquè els grups parlamentaris presentin esmenes al text, tot i recordar que “en el nucli de la proposta estem on érem. Quan hi ha una majoria política construïda i amb suport social, és difícil deconstruir el projecte per un altre que no té aquest recolzament entre la ciutadania, entre la societat civil, o entre el món empresarial i el sindical”.
 
Homs ha valorat “positivament” la unanimitat que els partits han expressat al voltant de la necessitat d’un nou i millor model de finançament per a Catalunya. “Si seguim com ara no anirem enlloc, si seguim com fins ara la situació de la pròpia administració de la Generalitat i de retop la del país ens portarà a una situació d’injustícia i de dificultats afegides”, ha advertit.
 
Límits a la solidaritat: que Catalunya no perdi posicions un cop feta la contribució a l’estat
La proposta del Govern també recull l’establiment d’una quota de retorn a l’Estat en pagament pels serveis que presta a Catalunya i també en concepte de cooperació interterritorial, una quota que es revisaria cada cinc anys i acordada bilateralment amb l’Estat.
 
Aquesta aportació, segons el document del Govern, tindria un límit econòmic per evitar que Catalunya perdi capacitat fiscal un cop feta la contribució a la solidaritat, amb respecte escrupolós al principi d’ordinalitat, i un límit qualitatiu, ja que els recursos s’haurien de destinar a les polítiques més bàsiques de l’estat del benestar.
 
En aquest sentit, el document insta el Govern a destinar de manera prioritària els nous recursos que generi el nou model a finançar, en aquest ordre, les polítiques bàsiques de l’estat del benestar, a polítiques de foment del creixement econòmic i de creació d’ocupació, i al compliment de la legislació catalana en matèria de limitació de dèficit i reducció d’endeutament.
 
Creació d’un grup de seguiment

El document també insta el Govern a iniciar el procés de negociació amb el Govern espanyol dins d’aquest any 2012, i proposa la creació d’un grup de treball amb capacitat decisòria per fer el seguiment d’aquesta negociació amb l’Estat, integrat pel Govern i per les forces parlamentàries que manifestin el ple suport a aquesta proposta de resolució.

1  

Imatges

Foto del portaveu del Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto del portaveu del Govern. Autor: Jordi Bedmar 344

1  

Fitxers adjunts

Proposta del Govern per al ple monogràfic sobre el pacte fiscal

Proposta del Govern per al ple monogràfic sobre el pacte fiscal
PDF | 144