• El cap del Govern critica que l’Executiu espanyol demani a les comunitats autònomes un 64% de l’ajustament, mentre l’Estat només s’hi aplica el 31%
 
  • Artur Mas demana als partits que se sumin al pacte fiscal per defensar els “interessos del país” i al que vol la majoria del poble català
El president Mas, aquest matí, durant la sessió de control
El president Mas, aquest matí, durant la sessió de control
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit avui al Govern espanyol que “si no es paguen els deutes i no es reparteixen els sacrificis, no hi ha lleialtat institucional”. Durant la sessió de control, que ha tingut lloc aquest matí al Parlament de Catalunya, Artur Mas ha dit que el seu Govern està “disposat a entendre la gravetat de la situació, perquè la patim i en som coresponsables” i ha afegit que “el problema és fins a quin punt es respecta la composició de l’Estat, que està format per una administració central i un sistema autonòmic”. “Aquí és on hi ha trencament del diàleg o, com a mínim, grans dificultats per poder col·laborar amb lleialtat”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha explicat que les comunitats autònomes són responsables del 35% de la despesa a nivell de l’Estat i “se’ns demana que fem el 64% de l’ajustament, quan resulta que el Govern central, que és responsable del 52% de la despesa, es fa ell mateix el 31% de l’ajustament”. Per aquest motiu, ha criticat que “es demani a les comunitats autònomes que fem el doble d’ajustament del que ens correspon, mentre el Govern central en fa la meitat”.
 
El president ha assegurat que, davant aquesta manera de fer de l’Estat, des de Catalunya “diem que no i ens plantem i s’hi hauria de plantar tot el sistema autonòmic perquè això és un acte de deslleialtat total respecte a un Estat que és compost”.
 
El cap del Govern també ha qualificat com a “deslleialtat” que quan l’Executiu central “obté una mica més de marge de dèficit a Europa se’l quedi tot ell” i no faci el mateix amb les comunitats autònomes i ha dit que això “afecta directament el benestar de la gent, perquè vol dir que ho hem de repercutir en salut i en ensenyament”.
 
Durant la sessió de control, el cap de l’Executiu també s’ha referit al ple de la setmana vinent on es debatrà la proposta de pacte fiscal. Ha agraït la disposició d’ERC i ha instat a totes les forces polítiques que encara no ho han fet a sumar-se al pacte fiscal per “defensar els interessos de Catalunya”. També ha recordat el gran consens que hi ha a la societat catalana en aquest tema, que té el suport del 76% de la població.
 
 
Defensa de les competències de la Generalitat
En resposta al grup parlamentari de Convergència i Unió, el president Mas ha assegurat que el Govern defensarà les competències de la Generalitat “per totes les vies possibles, sempre que puguem a través del diàleg i, quan no sigui possible, a través del recurs”. Ha posat com a exemple la normativa respecte a l’àmbit del comerç, on ha dit que “s’aplicarà la legislació catalana, que és la pròpia de Catalunya”.
 
 

1  

Imatges

President a la sessió de control

President a la sessió de control 498