Aquest dies recordem, amb un punt de nostàlgia i molt d’orgull col·lectiu, que fa 20 anys Barcelona es convertia en la capital mundial de l’esport, com a seu dels Jocs Olímpics de 1992. En aquella ocasió, la gent de Barcelona, i el poble de Catalunya, vam poder demostrar la capacitat d’aquest petit país de competir a nivell internacional tant en l’organització de grans esdeveniments com, per exemple, en la preparació d’esportistes d’elit. En aquest darrer sentit, hem de recordar la coincidència de la designació de Barcelona com a seu dels JJOO del 92 amb la posada en marxa del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, el CAR.
 
A dia d’avui, tothom té clar que Catalunya és una potència esportiva. De fet, bona mostra d’aquesta potència és que un terç de la delegació estatal als Jocs Olímpics de Londres 2012 està representada per esportistes catalans. Mentre que als Jocs Paralímpics aquesta idea es consolida amb 35 esportistes catalans dels 127 convocats per l’equip de l’estat.
 
En aquest punt, i amb aquestes dades, és de justícia reconèixer el paper que federacions, consells esportius escolars, patronats municipals d’Esports i clubs públics i privats desenvolupen, i han desenvolupat, per a fer de l’esport un fenomen arrelat i creixent al país.
 
I és que Catalunya té una llarga tradició en la pràctica esportiva, que ha estat una eina clau per a la cohesió social i per a la transmissió de valors molt nostres com els de l’esforç, la constància, el compromís i el treball en equip. Uns valors i una pràctica esportiva que, fruit del compromís col·lectiu amb el país, han fet possible que, malgrat les adversitats, Catalunya pugui competir al món a dia d’avui en 21 esports amb seleccions de ple dret. Tot i així, seguirem fent camí per aconseguir els nivells de reconeixement mundial que els nostres esportistes, l’esport català i la nostra nació mereixen.
 
Som molt conscients de que no se’ns posaran les coses fàcils. Però, amb determinació i constància i fidel a una idea de país, el Govern treballarà amb l’objectiu d’assolir el ple reconeixement internacional de les nostres seleccions nacionals, amb la ferma voluntat d’ocupar el lloc al món que l’esport català i Catalunya s’han guanyat a base d’esforç, compromís i treball.
 
Germà Gordó i Aubarell
 
Secretari del Govern de la Generalitat