Felip Puig

El conseller Puig demana màxima precaució davant la situació d'onada de calor i alt risc d'incendi prevista per als propers dies

query_builder   8 agost 2012 14:23

event_note Nota de premsa

El conseller Puig demana màxima precaució davant la situació d'onada de calor i alt risc d'incendi prevista per als propers dies

 
 
  • Els departaments de Salut, Agricultura i Interior posen en màxima alerta els seus dispositius i efectius davant la situació combinada de risc pel medi i les persones
 
  • Es posa en prealerta el pla Infocat per risc d'incendi forestal avui a 27 comarques
 
  • Protecció Civil també activa el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’episodi d’onada de calor que afectarà el país els propers dies
 
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha demanat aquest migdia a la ciutadania la màxima precaució davant la situació combinada de risc per onada de calor i alt risc d’incendi que ens acompanyarà els propers dies.
 
Puig ha anunciat que els departaments de la Generalitat afectats, Salut, Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Interior, han posat en màxima tensió els efectius d’emergències i preventius i els dispositius previstos per les emergències o situacions de risc que es deriven de l’episodi combinat d’onada de calor, amb temperatures per sobre la mitjana de l’època durant uns dies seguits, i de l’alt risc d’incendi que afecta el país.
 
Segons ha indicat el conseller, “tenim llamps dormilegues que cauen i resten somorts en la sota-vegetació i que poden provocar algun incendi com ha passat a l’Alt Urgell. Els llamps, les burilles al costat de la carretera, l’acció de l’home, les feines agrícoles poden generar qualsevol espurna que en la situació que tenim representa un major risc", ha afegit el conseller. En aquest sentit, el titular d'Interior ha insistit en donar "un missatge de prevenció, precaució, d'estar tots molt alerta, sobretot els propers 3 dies amb calors per sobre del què és normal”. 
 
Puig ha recordat que "estem alerta, sobretot per la situació dels boscos. Les pluges de diumenge van millorar la situació però en força comarques el risc d’incendi és molt elevat i aquestes calors, sumades al fet d'haver tingut l’hivern més sec dels darrers 40 anys, poden facilitar un gran incendi forestal”. "Estem preparats amb tots els serveis i dispositius per poder prevenir aquesta situació d’elevat risc d’incendi”, ha dit.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat aquest matí en Prealerta el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per risc d’incendi fins a les 00.00 hores, a un total de 27 comarques de totes les demarcacions de Catalunya, excepte a les comarques del Pirineu Occidental i del litoral i pre-litoral central.
 
-          Alt Pirineu i Aran: Cerdanya
-          Barcelona: Barcelonès, Maresme i Vallès Oriental
-          Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès
-          Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, i Selva
-          Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià i Urgell
-          Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat
-          Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta
 
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha informat de la situació de Prealerta als municipis de les comarques afectades.
  
Cal destacar que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, ha activat les mesures especials de prevenció següents:
 
S’activarà el nivell 3 del Pla Alfa a partir de les 00:00 hores de  dijous, en prop de 200 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Noguera, Osona, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta i Vallès Oriental. Aquest primer contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies. La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial. El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin.
 
Tancament de massissos:
Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera , Massís dels Ports Tortosa Beseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix.
Aquesta primera delimitació es podrà modificar en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.
 
En funció del mapa diari del Pla Alfa, que es pot consultar a la web del Departament d’Agricultura (http://www20.gencat.cat/portal/site/DAR), es suspenen tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en els municipis afectats per l’activació del nivell 3 del Pla: permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres ), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 5oo metres del bosc.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància terrestre coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, de Bombers de la Generalitat que disposarà de cinc columnes mòvils en situació de màxima alerta en les proximitats de les zones d’alt risc, de les Associacions de  Defensa Forestal i de les  Diputacions Provincials  per tal d’optimitzar els recursos existents.
 
També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior, incloent els aparells de Mossos d’Esquadra i del Servei Català de Trànsit.
 
Respecte a l’onada de calor, Protecció Civil ha posat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT  per l’augment important de temperatures que a partir de demà al migdia, afectarà especialment les comarques:
 
- Catalunya Central: Anoia, Bages, Osona i Solsonès
- Lleida: Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell
- Tarragona: Conca de Barberà i Priorat
- Terres de l’Ebre: Ribera d’Ebre i Terra Alta
- Alt Pirineu i Aran: Pallars Jussà
 
Està previst que l’episodi d’onada de calor s’allargui fins dissabte, i que a partir de divendres augmentin les comarques afectades.
 
En  l’àmbit sanitari, Salut Pública ha activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2. Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant qualsevol els números següents 061 o 902 111 444, on us poden atendre diàriament durant les 24 hores. En cas d‘urgència cal trucar el 112.
 
undefined
undefined
undefined
undefined