• Artur Mas anuncia que “hi haurà una petició clara a la societat catalana de pronunciaments explícits a favor del pacte fiscal” perquè a Madrid s’entengui que “és una reclamació d’un país sencer”
  • El cap de l’Executiu demana que el fons de liquiditat anunciat pel govern estatal “sigui realment per ajudar a les comunitats autònomes i no hi hagi la temptació de convertir-lo en un fons de control polític”
El president de la Generalitat durant la compareixença a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat durant la compareixença a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest migdia que el Govern de la Generalitat posarà “tota la carn a la graella per a la consecució del pacte fiscal” perquè aquest és el gran objectiu a assolir “al servei dels objectius principals de la legislatura: la reactivació econòmica, la creació de llocs de treball i la sostenibilitat de l’estat del benestar”.
 
El cap de l’Executiu ha destacat en una compareixença davant els mitjans de comunicació que el pacte fiscal “és un objectiu de consens a Catalunya” i que cal que “Madrid entengui que no és una petició només d’un govern, d’un parlament o d’uns partits, sinó que és una reclamació d’un país sencer”. Per aquest motiu, el president ha anunciat que a partir de la represa de la plena activitat, cap a finals d’agost, “hi haurà una petició clara per part del Govern a la societat catalana de pronunciaments explícits a favor del pacte fiscal”.
 
Una reclamació que Artur Mas ha assegurat que s’haurà de deixar sentir durant les properes setmanes “perquè el govern central i les grans institucions de l’Estat entenguin que hi ha un clam a Catalunya que diu que nosaltres generem recursos suficients per poder viure millor i reactivar més de pressa la nostra economia”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha explicat que fa deu dies va enviar una carta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy per demanar-li una reunió en relació al pacte fiscal, de la qual encara no n’ha obtingut resposta. Tot i així, el president espera que aquesta trobada es produeixi el mes de setembre per tal d’abordar aquesta qüestió, però també els altres temes que afecten el dia a dia de Catalunya i de l’Estat.
 
El president ha explicat que la demanda pel pacte fiscal ha de servir per “canviar l’estatus de Catalunya en relació al conjunt de l’Estat des del punt de vista del finançament” i ha destacat que “això no costa diners d’entrada”. “El que volem és sortir del sistema de finançament comú, del cafè per a tots, i tenir un tracte bilateral en matèria de finançament, entre les institucions catalanes i les de l’Estat”, ha reblat.
 
 
Fons de liquiditat per ajudar a les autonomies
 
En relació als problemes de tresoreria que està patint la Generalitat, el president Mas ha demanat que el fons de liquiditat anunciat pel govern estatal “estigui en marxa a finals d’agost”, perquè urgeix la seva creació, i que “sigui realment un fons per ajudar a les autonomies i no hi hagi la temptació de convertir-lo en un fons de control des d’un punt de vista polític”.
 
En aquest sentit, el president ha subratllat que la Generalitat de Catalunya “té la voluntat de tenir la màxima transparència respecte les autoritats de l’Estat i les autoritats europees”, però que una cosa és informar de la situació i l’altra és “aprofitar determinats tipus de fons com a excusa per arribar a controls polítics que si l’Estat espanyol no vol per a ell també ha d’entendre que la resta no els vulguem per a nosaltres”.
 
Artur Mas s’ha mostrat confiat en què “a finals d’agost la Generalitat pugui pagar millor que al juliol”, ja que ja no hi ha la mateixa intensitat de venciments de préstecs, i que la situació es vagi normalitzant. Malgrat això, el cap de l’Executiu ha constatat que si la Generalitat no pot pagar a final de mes “és perquè no ha pogut, no perquè no vulgui” i que s’estan fent esforços importants per poder pagar puntualment.

1  

Imatges

Compareixença del president

Compareixença del president 1195