El president Mas entrevistat a Catalunya Ràdio
El president Mas entrevistat a Catalunya Ràdio
 
·        Artur Mas assegura que “anímicament” serà amb els catalans que participaran en la manifestació de la Diada “que és un crit a favor de Catalunya, expressat per cadascú de manera diferent”
 
·        El cap de l’Executiu revela que ha expirat el termini per mantenir les condicions ofertes a Eurovegas i que el Govern “se sent amb les mans lliures per buscar altres opcions” 
 
·        El president ressalta la capacitat d’atracció d’inversions de Catalunya, que se situa en tercera posició a Europa, per darrera només de París i Londres
 
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar aquest matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que “Catalunya tingui un nou sistema fiscal i una agència tributària pròpia no costa ni un euro de més” i ha exigit que no es prengui com a excusa que no ni ha diners per rebutjar la proposta de pacte fiscal. “No ens hem begut l’enteniment, sabem que ara no es poden repartir diners perquè no n’hi ha, però no vol dir que no n’hi hagi en el futur i per això necessitem unes regles de joc diferents de com es repartiran”, ha explicat.
 
Artur Mas ha defensat que, tot i no tenir “garantia que surti bé la negociació del pacte fiscal, s’ha d’intentar”. “Que hi hagi camí depèn de nosaltres i de la nostra capacitat emocional”, ha assegurat. “Si un dia es formulen coses en termes d’estat propi, la gent pensa que serà fàcil?, ha preguntat el cap de l’Executiu. “Jo crec que tindrem aquesta resistència tots plegats, però no podem dibuixar panorames paradisíacs com si fos un joc de criatures, quan tota l’experiència al món es mostra que no és així”, ha afegit, i ha advocat per “posar tota la carn a la graella” en la negociació del nou pacte fiscal.
 
Segons ha dit el president “si no ens en sortim perquè Espanya ens gira l’esquena, hi ha moltes possibilitats d’enfocar les coses en el futur”.  “El pacte fiscal només és una primera etapa de la transició nacional, un objectiu tranversal, recolzat per una majoria” ha subratllat, i ha instat a “fixar-nos objectius a curt termini amb les majories socials més àmplies possibles i a mesura que anem construint altres majories socials ens anirem plantejant els altres objectius, que no tenen perquè ser a molt llarg termini”.
 
Pel que fa a la reunió de demà amb el grup de treball del Pacte fiscal, el cap del Govern ha reiterat que l’Executiu manté permanentment oberta la mà al PSC i el PP perquè se sumin a l’acord del Parlament. “Hi ha un clam transversal dins la societat catalana a favor del pacte fiscal i, per tant, nosaltres tossudament anirem estenent la mà perquè aquests altres partits donin el màxim suport a aquesta operació de país, que no és del Govern”, ha apuntat.
 
 
Fons de Liquiditat
 
Sobre les condicions que pot imposar el Govern espanyol per acollir-se al Fons de Liquiditat i si això podria comportar una possible intervenció de Catalunya, Mas ha volgut deixar clar que “això no passarà perquè tothom sap que Catalunya està fent esforços ingents en la línia de l’austeritat”. Tot i així, ha assegurat que “si ens trobem en una situació límit en què hi ha una usurpació del poder legítim instituït a Catalunya perquè s’agafa com a excusa la crisi o els problemes de tresoreria, reaccionarem de maneres diferents”.
 
A preguntes del director del programa, Manel Fuentes, sobre si una d’aquestes respostes podria ser la convocatòria d’eleccions, Artur Mas ha respost que podria ser-ne una d’elles tot i que “no és previst”. “Si en algun moment veig que el país no es  pot governar amb la força amb què s’ha de governar, si fracassen determinades operacions polítiques importants, en democràcia no ha de fer por convocar les urnes i deixar que la gent decideixi i parli”, ha afirmat. “No prendré les decisions en funció de la meva comoditat personal ni pel meu interès partidista, sinó que els interessos del país passaran per davant”, ha deixat clar.  
 
Manifestació de la Diada
 
En referència a la manifestació del proper dia 11, Artur Mas s’ha mostrat rotund a l’afirmar que personalment i políticament li agradaria participar-hi, però que com a president de la Generalitat no ho pot fer. “L’Artur Mas hi aniria de totes, totes; si pensés en el meu partit també; si pensés en CiU, també; si pensés exclusivament en els meus votants, també; si pensés en Catalunya, des del punt de vista del que crec que li pot anar bé pel ressò que pot tenir la manifestació, també, però sóc el president d’un país de 7 milions d’habitants, i és la Diada de Catalunya, no la Diada dels nacionalistes, dels independentistes, dels que estan enfadats per això o allò”, ha dit.
 
“El president és un símbol de la unitat de país, més enllà del Govern, més enllà de les forces públiques, i crec que aquesta funció meva precisament en la Diada de Catalunya l’he de preservar més que mai, i més en els moments en què està vivint el país”, ha assenyalat. “Anímicament hi seré però físicament no”, ha reblat.
 
En aquest sentit, Mas s’ha mostrat esperançat que hi hagi una participació massiva en aquesta manifestació “que és un crit a favor de Catalunya, expressat per cadascú d’una manera diferent”, i ha assegurat que al llarg del mes de setembre rebrà als organitzadors de la marxa.
 
 
Eurovegas
 
El president Mas s’ha referit també durant l’entrevista a Eurovegas i a les informacions d’aquests dies que apunten que aquest projecte anirà a Madrid. En aquest sentit Mas ha comentat que encara no està decidida la ubicació final però ha revelat que “el passat 19 de juliol, el conseller d’Economia va comunicar a Adelson que el dia 31 d’agost era la data límit perquè el Govern mantingués les condicions de la nostra oferta”. “Hem batallat perquè vingués aquest projecte perquè són molts llocs de treball, però si no ve no s’enfonsa el món”, ha explicat. “En aquests moments tenim les mans lliures –ha dit el president. “Ells decidiran el que vulguin, però nosaltres també tenim l’oportunitat de negociar altres coses” , ha reblat.
 
En aquest sentit, el president ha anunciat que un informe elaborat per la consultora Ernst&Young indica que, després de les regions de Londres i París, Catalunya és la regió europea que al 2011 va captar més inversió estrangera directa, per davant de Madrid i Düsseldorf. “L’estudi analitza el nombre de projectes d’inversió directa i el Govern treballa cada dia per atreure aquestes inversions”, ha afirmat.

1  

Imatges

El president Mas entrevistat a Catalunya Ràdio

El president Mas entrevistat a Catalunya Ràdio 669