• El cap de l’Executiu ha assistit a Lleida a la presentació del documental “La gran aventura de La Canadenca”
El president Mas durant el seu discurs
El president Mas durant el seu discurs
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que Catalunya està en un moment en què “caldrà que un gruix suficient de gent hi vegi clar i tingui el coratge per tirar endavant”, encara que “altres facin tot el possible perquè aquest camí no es pugui fer”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquesta reflexió des de Lleida, on ha assistit a la presentació del documental “La gran aventura de La Canadenca”. Després de veure la pel·lícula, Artur Mas ha assegurat que el testimoni d’aquella època es pot relacionar clarament amb l’actual, ja que la seva història “ensenya que no sempre, quan comencen processos que es veuen molt complicats, tothom pot arribar a entendre'n el final”. En canvi, ha remarcat, “hi ha gent que té especial coratge, que hi veu més clar i té la força i l’empenta de tirar endavant, encara que es vegin enormes dificultats al davant”.
 
El president ha fet una crida a seguir l’exemple de “l’esperit aventurer, de veure-hi clar i de tenir el coratge per fer el camí” de la gent d’aquells anys per afrontar el moment actual que viu el país, i ha subratllat que “si la gent de llavors hagués fet cas als banquers, no haurien fet res”.
 
 
La identitat diferencial de Catalunya
 
En el discurs de cloenda, el cap del Govern també ha volgut remarcar la idea que La Canadenca i totes les empreses que van sorgir a principis del segle XIX “van ajudar a configurar la identitat pròpia i diferencial de Catalunya”, en la mesura que van donar un gran impuls a la industrialització del país.  
 
“Catalunya es va convertir en l’únic territori de tot el sud d’Europa que agafava el testimoni de la industrialització”, ha explicat el president, un fet que “li va donar categoria davant una Espanya majoritàriament agrària, ramadera i comercial”. “Va aparèixer una Catalunya industrial que clarament marcava la diferència i afaiçonava la personalitat catalana”, ha manifestat Artur Mas.
 
La gran aventura de La Canadenca, coproduïda per Endesa, TV3 i TVE i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, explica els inicis d’aquesta empresa i la transformació que va suposar per a Catalunya i per als Pirineus. El documental, dirigit per Jordi Fortuny i produït per la productora audiovisual Batabat, s’ha presentat aquesta tarda al públic a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).
 
El president ha felicitat a totes les persones que han tingut una relació directa amb la idea i l’elaboració del documental i ha assegurat que el projectepot ser un punt de referència i deixar una certa petja a nivell de país”, ja que La Canadenca “és una història bastant oblidada en el conjunt de Catalunya”.
 
L’acte també ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; el director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira; el director de TV3, Eugeni Sallent; la directora de TVE a Catalunya, Montse Abbad; el director del documental, Jordi Fortuny.
 

1  

Imatges

Presentació del documental sobre La Canadenca

Presentació del documental sobre La Canadenca 390