Foto de l'article de NYT
Imatge de l'entrevista del president Mas al diari New York Times
 
· En una entrevista publicada avui al rotatiu nord-americà, Mas assegura que “el no clar” del president Rajoy al pacte fiscal ha fet que Catalunya “canviï de direcció”
 
· El diari subratlla que una Catalunya independent s’ubicaria per davant d’una dotzena dels 27 països de la Unió Europea per volum de riquesa
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat en una entrevista publicada avui al diari New York Times, que amb els esdeveniments i actuacions de les últimes setmanes, a Catalunya “hem creat una gran sensació d’esperança entre una gran part de la nostra societat” i referma que “el nostre ideal és ser part dels Estats Units d’Europa” .
 
Artur Mas responsabilitza en aquest diari al president Rajoy d’haver empès Catalunya cap al camí de l’autodeterminació després de rebutjar sense condicions les seves demandes de pacte fiscal. “Quan obtens un no clar, has de canviar de direcció” diu el president en l’entrevista que el periodista Raphael Minder li va realitzar al Palau de la Generalitat dimecres passat.
 
Tot i que reconeix que no hi havia cap garantia d’imposar a Madrid les seves pretensions, Artur Mas subratlla que “el pitjor dels escenaris és no intentar-ho, i el segon pitjor és intentar-ho i no arribar-hi”.
 
Sota el títol “Él líder català agafa amb audàcia la bandera del separatisme"”, el diari nord-americà destaca la seriositat amb què es pren el cap del Govern la seva decisió de deixar que el poble català voti en referèndum si ha de seguir formant part d’Espanya. Així, destaquen també les paraules del president sobre el seu vot favorable a la independència sempre que es presenti l’oportunitat, i el desig dels catalans de continuar dins la Unió Europea.
 
El rotatiu es fa ressò de la convocatòria d’eleccions anticipades per al 25 de novembre, uns comicis que el periodista assegura que podrien convertir-se en un referèndum no oficial sobre la independència, com a conseqüència de la multitudinària manifestació de l'11 de setembre passat, en la qual,diu el diari, milers de catalans van exigir formar part d’un nou Estat europeu.
 
En aquest sentit, el New York Times posa l’èmfasi en què Artur Mas assegura que el nou camí encetat “no es tracta d’una ambició personal” i subratllen la decisió del president de deixar la política un cop Catalunya assoleixi la sobirania.
 
Al llarg de l’article, el diari qualifica l’actuació del president d’arriscada políticament parlant per voler aplicar la mateixa tàctica que Madrid utilitza en els seus tractes amb la UE, i és que Catalunya, com Espanya, és “simplement massa gran per fracassar” i donaria lloc a conseqüències calamitoses que ningú vol veure.  Per això, el periodista subratlla que el gran risc del govern del president Rajoy, que qualifica “d’espremut i pendent d’un rescat europeu”, és no estar en condicions d’apaivagar les demandes de Catalunya.
 
Perfil del president i Catalunya
 
El New York Times fa també un perfil del president, i el descriu com una figura a l’avantguarda de la política espanyola, amb una llarga trajectòria com a servidor públic, i ressalta la seva preparació professional  afirmant que és un poc comú líder multilingüe en el panorama polític espanyol. El diari també explica que ha sorprès favorablement, fins i tot a membres del seu partit, la determinació amb la qual el president ha decidit desafiar Mariano Rajoy.
 
El president de la Generalitat reconeix en les pàgines del diari nord-americà que serà difícil per a Catalunya entrar com a nou estat dins la Unió Europea sobretot per l’oposició de Madrid, però assegura que Europa ha mostrat en les dues dècades anteriors, des de la caiguda de la Unió Soviètica, que es podria ajustar a reclamacions nacionals molt més dramàtiques i imprevisibles.
 
En aquest sentit, el diari presenta una Catalunya rica, tot i estar endeutada, amb una economia semblant a la de Portugal, i que en cas que assolís la independència s’ubicaria per davant d’una dotzena de països de la Unió Europea.   
 
Rescat europeu
 
Artur Mas respon també en l’entrevista sobre la situació econòmica d’Espanya. Pel president, seria aconsellable que el president Rajoy no retardés l’aprofitament de compra de bons, dissenyat pel Banc Central Europeu, en gran part amb el rescat d’Espanya a la ment. En aquest sentit, el cap de l’Executiu recorda que els milers de milions en subvencions rebuts de la Unió Europea des que Espanya va accedir-hi, ha jugat un paper clau en el desenvolupament del país.
 
“Els problemes d’Espanya reemplacen les seves capacitats, per això necessita l’ajut”, diu Artur Mas en l’entrevista. I afegeix “si no tens una altra opció que demanar un rescat, com més aviat ho facis millor”. Preguntat pel periodista on se situaria Espanya sense Catalunya, que és el seu motor industrial, el president deixa clar que “Espanya sense Catalunya no és insolvent, però sí més limitada”.


 

1  

Fitxers adjunts

Text de l'entrevista

Text de l'entrevista
PDF | 189