• El president adverteix que “no es pot esquerdar la democràcia simplement perquè ens trobem davant una circumstància nova”
  •  El cap de l’Executiu, acompanyat de diversos membres del Govern, ha fet la tradicional ofrena floral davant la tomba  del president Companys
El president Mas ha encapçalat l'ofrena floral del Govern davant la tomba del president Companys
El president Mas ha encapçalat l'ofrena floral del Govern davant la tomba del president Companys
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat avui que “algunes reaccions de l’Estat espanyol en aquet moment no són precisament les que correspondrien a un estat de tarannà plenament democràtic i plenament pacífic”, tot i que s’ha mostrat esperançat que aquestes reaccions puguin esdevenir “reaccions modernes com les que toquen, madures, europees i basades en el respecte, el diàleg i la comprensió”.
 
Després de fer la tradicional ofrena floral davant la tomba del president Companys amb motiu del 72è aniversari de la seva execució, el cap de l’Executiu ha recordat que “va ser vilment afusellat pel règim franquista i per tant, per una dictadura” pel “sol fet de ser president de Catalunya”. Ha explicat que aquest acte és també un homenatge a tots els que han donat la vida per Catalunya.
 
En aquests context, el president Mas ha afirmat que “afortunadament ara estem en un moment en què hi ha democràcia, pau, convivència i civisme” . En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha recordat que aquest marc democràtic  “ens l’hem treballat entre tots” i ha afegit que “no ha estat un regal que ens ha vingut del cel, ens l’hem treballat entre tots, a Catalunya i a Espanya”. Per això ha demanat utilitzar aquest “bé preciós que tenim” i ha reclamat “no esquerdar la democràcia simplement perquè ens trobem davant una circumstància nova”.
 
En la mateixa línia, el president ha recordat que “tota nació tendeix a tenir els instruments d’un estat” i per això ha assenyalat que “ningú s’ha de sorprendre que això sigui finalment d’aquesta manera” i encara menys quan “això ve com a conseqüència d’una impossibilitat per part de Catalunya de seguir progressant en el marc actual”.
 
Amb tot, ha assegurat que “tot ho hem de procurar fer i ho farem dintre del marc de la UE, del marc democràtic, del marc legal i per la via del diàleg, de l’entesa i de la convivència”.
 
Finalment, el president  Mas ha subratllat la importància “d’exercir la sobirania, l’autodeterminació” i ha fet referència a la necessitat de “plantejar-nos tenir el que tenen les altres nacions d’Europa”. “Si el que tenen les nacions d’Europa són estats, Catalunya també el pot tenir”- ha reblat.
 
Tot seguit, el cap de l’Executiu s’ha desplaçat fins al monument als Immolats, on també hi ha fet una ofrena floral. A més del president Mas també hi han pres part la vicepresidenta Joana Ortega; els consellers d’Ensenyament, Cultura, i Benestar Social i Família, Irene Rigau, Ferran Mascarell i Josep Lluís Cleries, respectivament; el secretari general de la Presidència i portaveu, Francesc Homs, i el secretari del Govern, Germà Gordó.
 
A continuació, al Fossar de Santa Eulàlia al Castell de Montjuïc, el president de la Generalitat, acompanyat de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han fet una ofrena conjunta al monument al president Companys.

1  

Imatges

Ofrena floral

Ofrena floral 838