• En una entrevista a El món a Rac1, el portaveu del Govern assegura que el “full de ruta passa per “una consulta amb garanties per a tothom, una majoria molt àmplia, un to positiu i pacífic i un compromís inequívoc de ser dins d’Europa”
 
  • Homs qualifica d’“històric” el manifest de suport d’una quarantena de col·legis professionals i associacions catalanes a favor del dret a decidir
 
  • El portaveu reitera que el pagament pendent a les farmàcies “hauria d’arribar avui” i lamenta que el retard es produeix per “l’enviament per fascicles” del Fons de Liquiditat Autonòmic de l’Estat
Homs a Rac1
 
“No hi ha marxa enrere”. El president “Mas va dir que d'aquest projecte en feia qüestió de la seva carrera política i no tinc cap dubte que ho intentarà portar fins al final”. Així ho ha manifestat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en una entrevista a El món a Rac1, on ha asseverat que “Catalunya té ganes de fer el seu camí” després dels “intents de les generacions dels últims 150 anys perquè l’Estat espanyol fos més comprensiu”. “L'Estat propi és la prioritat i és on hem de centrar els esforços”, ha sentenciat.
 
El portaveu ha explicat que “el full de ruta” de l’Executiu passa per “una consulta amb garanties per a tothom, amb una majoria molt àmplia, amb un to positiu i pacífic, que es desenvolupi en un marc de convivència democràtica i pacífica i que en surti el compromís inequívoc de ser, sí o sí, dins d’Europa”. “Som contribuïdors nets a la Unió Europea; és impensable que se'ns fes fora”, ha manifestat Homs en resposta a aquells qui afirmen que un futur Estat català quedaria al marge de la UE. “Si seguim el full de ruta, Catalunya tindrà itinerari dins d'Europa”, ha manifestat.
 
En aquest context el portaveu ha insistit en la importància que el el proper 25 de novembre surti reforçada una àmplia majoria a favor del procés català. “Si no hi hagués una majoria de diputats nacionalistes sí que seria automàtic que no tindríem reconeixement internacional”. “El valor democràtic d’aquest procés és essencial, és el que en marcarà l’èxit”, ha reblat Homs. Davant les eleccions al Parlament de Catalunya, Homs també ha constatat que “no funciona” el sistema de vot per correu per als residents a l’estranger, davant dels problemes que han trobat alguns per votar als comicis. “Valgui l’experiència perquè quan haguem de fer una consulta no estiguem en aquestes condicions”.
 
El portaveu ha considerat “històric” el suport que una quarantena de col·legis professionals i associacions han mostrat a favor del dret a decidir, a través d’un manifest de suport a la resolució aprovada al Debat de Política General del Parlament de Catalunya que ofereix la seva disponibilitat per contribuir a impulsar i consolidar totes les aportacions que permetin bastir instruments propis per fer possible un autèntic progrés social, econòmic i cultural. “No havia passat mai, estan passant coses que són noves i són per a tots, perquè el nivell d’insostenibilitat actual fa que hi hagi pronunciaments i moviments molt de fons”
 
 
El pagament a les farmàcies, avui
 
Homs ha confirmat que el pagament pendent del mes de juliol a les farmàcies catalanes “hauria d’arribar avui”, després d’haver rebut la partida del Fons de Liquiditat Autonòmic i d’haver efectuat ahir “l’ordre de transferència” als apotecaris. El portaveu assegura que l’Executiu ha fet “tot el que ha pogut” per evitar el tancament patronal d’avui i ha justificat el retard per l’endarreriment de l’Estat a l’hora de pagar l’FLA a Catalunya. “Hauria estat convenient que aquests 5.024 milions d'euros, en comptes d'anar-los entregant per fascicles per anar recordant de qui penges, si tot això ho poguéssim gestionar de cop, aquest tipus de situacions, amb la intensitat que les tenim, segur que serien menys”, ha manifestat.
 
“Vull pensar que no pot respondre a un criteri polític, perquè estaria a la ratlla de la prevaricació”, ha manifestat, i en aquest sentit ha lamentat les declaracions del ministre d’Hisenda que, segons ha dit, “no s'ajusten a la realitat, perquè el Govern espanyol no paga les factures, en deu bastantes”.