• Durant la inauguració de la 51a Fira de Mostres de Girona, el cap de l’Executiu ha anunciat que enviarà a Madrid l’estudi que va fer la Generalitat sobre duplicitats administratives
  • Artur Mas ha instat Mariano Rajoy a “escoltar i respectar la voluntat del poble català que s’expressarà a les urnes” el pròxim 25 de novembre
El president Mas, durant la seva intervenció en l'acte inaugural
El president Mas, durant la seva intervenció en l'acte inaugural
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat avui la “invasió de competències i la duplicitat permanent” del Govern central a Catalunya. El cap de l’Executiu ha respost amb aquestes paraules la decisió adoptada ahir pel consell de ministres d’estudiar les possibles duplicitats entre les diferents administracions.
 
Davant aquesta resolució del Govern espanyol, el president Mas ha afirmat que “estem d’acord, s’ha d’estudiar”, però ha afegit que “l’única cosa que demanem és que comencin per mirar dintre de casa seva”, perquè “hi ha un munt de ministeris que tenen competències traspassades, que són exclusives d’altres administracions i segueixen existint 30 anys després”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha anunciat que el Govern de la Generalitat enviarà al de l’Estat l’estudi que va fer recentment sobre aquesta matèria “perquè veuran que és veritat i arribaran a la conclusió que en tot el que són competències traspassades, absolutament en totes, hi ha invasió competencial per part del Govern central i, per tant, duplicitats permanents”. El cap de l’Executiu ha lamentat que això “no té cap sentit i menys en un moment en què, com tothom diu, el que s’ha de fer és estalviar i procurar evitar la despesa duplicada o supèrflua”.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant la inauguració de la 51a edició de la Fira de Mostres de Girona. En l’acte l’han acompanyat el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús. També hi han intervingut el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé; el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont.
 
Durant el discurs inaugural, el president de la Generalitat també s’ha referit a les darreres declaracions del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, “en la línia que cal dialogar més” i ha mostrat els seus dubtes al respecte, assenyalant que “no sé si aquesta línia és sincera o no”. Artur Mas ha donat la benvinguda a aquesta actitud, però ha lamentat “que no s’hagués produït abans”.
 
En aquest context, el president de Catalunya ha reclamat que després de les eleccions del 25 de novembre “s’escolti i es respecti la voluntat del poble català, que s’expressarà a les urnes i, per tant, amb pulcritud democràtica”. “Esperem que hi hagi respecte a les urnes, acompanyat d’una actitud de diàleg”, ha reblat.
 
 
Projecció exterior de l’economia catalana
 
El president Mas també s’ha referit a les darreres crítiques per part del Govern central a les oficines de la Generalitat a l’exterior i ha recordat que l’exportació catalana representa entre el 26 i el 27% de les exportacions totals de l’Estat. Per aquest motiu ha dit que el que hauria de fer el Govern de l’Estat hauria de ser “agrair la capacitat que té una economia i un país com Catalunya de ser present de manera tan important al món”. Artur Mas ha criticat el “contrast absurd” que suposen les “crítiques sobre una cosa que acaba anant bé per al conjunt de l’Estat”.
 
El cap del Govern ha recordat que l’exportació catalana ha crescut un 20% en els darrers dos anys i que l’any passat per primera vegada les vendes de Catalunya a l’estranger van ser més grans que a la resta de l’Estat. El president ha atribuït aquest creixement al fet que “hi ha un munt d’empreses en aquest país que s’estan orientant d’aquesta manera i un Govern sensible que des de fa molts anys està treballant per potenciar l’acció exterior a l’economia catalana”.
 
 
Suport de la Cambra de Comerç de Girona
 
Durant l’acte d’inauguració també hi ha intervingut el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que ha expressat el suport d’aquest organisme al procés sobiranista que està vivint Catalunya. El president ha volgut agrair aquest “pronunciament explícit, perquè demostra idees clares, compromís i coratge”. Artur Mas ha valorat especialment que el president de la Cambra hagi dit que aquesta entitat “estarà al costat del poble de Catalunya”.
 
Després dels parlaments inaugurals, el president Mas ha tallat la cinta inaugural i, acompanyat de la resta d’autoritats, ha fet un recorregut pels estands de la Fira, que  aplega 392 expositors i romandrà oberta fins a l’1 de novembre, coincidint amb les Fires i Festes de Sant Narcís. El certamen mostra una àmplia oferta de sectors, com ara l’emprenedoria, l’industrial, el motor, l’alimentació, la deco-construcció o els serveis.
 

3  

Imatges

Fotografia parlament

Fotografia parlament 746

Visita a la Fira

Visita a la Fira 1076

Visita a un estand de la Fira

Visita a un estand de la Fira 664