• El cap de l’Executiu ha presidit el lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2012, que han distingit 16 persones i entitats
  • Artur Mas ha assegurat que “una consciència nacional que es fonamenta en valors culturals compartits per definició ha de ser pacífica i constructiva” 
 
El president ha entregat el Premi de Trajectòria Professional i Artística al crític d'art, sociòleg i filòsof Arnau Puig
El president ha entregat el Premi de Trajectòria Professional i Artística al crític d'art, sociòleg i filòsof Arnau Puig
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que “si en aquests moments Catalunya té projecte és perquè hi ha uns valors culturals compartits des de fa molt de temps” i ha afegit que sense “aquesta fesomia cultural i aquesta personalitat nacional pròpia, basada en gran part en la cultura, difícilment tindríem projecte”. En aquest sentit, Artur Mas ha dit que “la situació que estem vivint no és gaire diferent de la d’altres països del sud d’Europa, però una de les grans diferències és que a Catalunya hi ha projecte”.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2012, que concedeix el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i que han distingit setze persones i entitats. En l’acte també hi han intervingut el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president del CoNCA, Carles Duarte.
 
Durant la seva intervenció, Artur Mas ha recordat unes paraules de l’escriptor Jorge Semprún (Madrid, 1923 – París, 2011), que, quan va ser guardonat amb el Premi Blanquerna de la Generalitat, va dir que “el catalanisme no és agressiu des del punt de vista de moviment nacional, a diferència d’altres moviments que hi ha hagut a la història, perquè es basa en la cultura”. En aquest sentit, el president Mas ha afirmat que “una consciència nacional que es fonamenta sobre valors culturals compartits per quasi tota la població, per definició no pot ser agressiva ni violenta, sinó que ha de ser pacífica i constructiva” i ha subratllat que “això, en gran part, ho devem a la cultura”.
 
El cap del Govern ha dit que aquesta consciència nacional “va lligada també a la identitat col·lectiva d’un país i d’una societat” i ha afegit que aquesta identitat “també és un projecte de futur”. En aquest context, ha assenyalat que “en la mesura que Catalunya és una societat tremendament barrejada, amb gent d’origen, ètnies i parles molt diferents és fonamental parlar-ne perquè en la identitat i el projecte de futur s’hi pot identificar tothom”.
 
En un altre moment del seu discurs, el president de la Generalitat ha destacat “el que el país ha estat capaç de fer en una sola generació des del punt de vista de la irradiació d’equipaments culturals de tota mena”. Ha dit que, en 20 o 30 anys, Catalunya “ha fet el que els nostres països veïns han fet en més d’una generació” i ha afegit que “això ens dóna una mica de perspectiva en un moment que podríem estar aclaparats per la duresa de la situació”.
 
El president de la Generalitat ha recordat que enguany fa 20 anys que es van fer els Jocs Olímpics de Barcelona, “que va ser una obra col·lectiva i va significar una transformació molt impactant que va situar Barcelona al món”. Artur Mas ha remarcat “la capacitat de projectar-nos al món” com un dels factors “més interesants i reeixits que estan passant a casa nostra i estan cridats a accelerar-se en els propers temps”.
 
Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel Govern l'any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va atorgar entre 1932 i 1938. D'acord amb el que estableix el Decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats que han excel·lit amb les seves aportacions o activitats en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior.
 
Nota: S’adjunta la relació de guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura 2012.
 

3  

Imatges

Fotografia de família

Fotografia de família 896

Acte d'entrega dels Premis Nacionals de Cultura

Acte d'entrega dels Premis Nacionals de Cultura 638

Entrega premi

Entrega premi 1426

1  

Fitxers adjunts

Llistat guardoant

Llistat guardoant
PDF | 217