• El portaveu creu que l’exercici del dret a decidir ha de ser un procés “democràtic”, “pacífic”, acompanyat de “gran majories” i “en el si de la Unió Europea”
  • “En la hipòtesi que no ens acceptessin dins la Unió Europea, prèviament hi hauria d’haver un fet, que l’estat espanyol reconegués l’estat català”
Cicle de Conferències
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat avui que “la pregunta que hauria de respondre l’estat espanyol és si està disposat a acceptar la voluntat del poble de Catalunya”. El portaveu ha fet aquestes declaracions durant una conferència en la sessió inaugural del cicle Eines d’Estat, que organitza l’Institut d’Estudis Ilerdencs a Lleida. En aquest sentit, Homs ha lamentat que “mai donin la resposta a aquesta pregunta”, tot recordant que és un tema clau per a l’exercici del dret a decidir dels catalans.
 
Durant la seva intervenció, el portaveu ha esbossat els condicionants necessaris per a que el poble català pugui exercir el dret a decidir, basant-se en la doctrina del Tribunal de la Haya sobre la legitimitat d’aquest tipus de processos. En base a aquesta doctrina, Homs ha apuntat quatre regles que caldria seguir. En primer lloc, cal que “el procediment sigui escrupolosament democràtic”. Segons el portaveu hi ha moltes “solucions tècniques” que permetrien consultar al poble de Catalunya i ha subratllat que es tracta únicament de “voluntat política” per part del govern espanyol. “És trampós i actuar amb mala fe dir que abans de consultar al poble s’ha de reformar la Constitució. No ho diu enlloc”, ha reblat el portaveu.
 
En segon lloc, Homs ha remarcat que l’exercici del dret a decidir “ha d’anar acompanyat de gran majories” i, segons la seva opinió, "segurament amb el 51 per cent no seria suficient".  Homs ha apuntat que caldria el consens de les forces polítiques.
 
En tercer lloc, el portaveu del Govern ha precisat que el dret a decidir s’ha d’exercir de “manera pacífica”. En aquest sentit, ha afegit “que si això no es donés hauríem d’aturar el procés immediatament” i ha insistit en que “ens hi hem de comprometre públicament”.

Finalment, Homs ha condicionat el procés a que es produeixi “en el si de la Unió Europea”. En referència a aquest aspecte, ha precisat que “en la hipòtesi que no ens acceptessin dins la Unió Europea, prèviament hi hauria d’haver un fet: que l’estat espanyol reconegués l’estat català”. Per aquest motiu s’ha preguntat: “Si no ens reconeixen com a estat, com ens poden expulsar? L’estat espanyol no reconeix Catalunya, però volen que l’expulsin d’Europa. Com és possible?”