El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha considerat avui que la decisió del govern balear de no fer cap aportació a l’Institut Ramon Llull per l’any 2013 “no es pot separar de les polítiques del govern de les Illes contràries a la cultura catalana i la llengua catalana”. Mascarell ha afegit que “és una decisió no diferent del clima polític que el Partit Popular està promovent arreu contra la llengua i la cultura catalana”.
 
El conseller ha valorat que la participació de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull “era bona per als creadors illens. Nosaltres continuarem ajudant tots aquells creadors de les illes que ho desitgin i mirarem que puguin seguir internacionalitzant la seva producció cultural. Hem treballat amb molta lleialtat amb el govern balears i els creadors de les Illes i ho seguirem fent, perquè és la nostra voluntat. La feina de les institucions públiques consisteix en donar l’oportunitat a les persones i en aquest cas als creadors catalans i als creadors illencs”.
 
Pel que fa a la continuïtat de la institució, el conseller de Cultura ha afirmatt que “nosaltres continuarem fent el mateix que hem fet sempre, les polítiques han d’estar al servei de la cultura i no al servei de principis ideològics o desavinences més de caràcter ideològic que cultural”. “Nosaltres continuarem mantenint la institució, mantenint-la a favor de la llengua i la cultura catalana”.
 
En aquest sentit, Mascarell ha assenyalat que “és una llàstima la decisió de l’executiu balear, però això encara ens motiva més en les nostres conviccions: la cultura catalana necessita eines d’internacionalització i no serem nosaltres els que renunciem als nostres companys de viatge, els creadors”.