• La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, afirma després de la cimera amb les forces polítiques i amb la comunitat educativa que surt de la reunió “amb un aval més ampli” per “defensar el model educatiu català”
  • Rigau celebra la unitat en el rebuig al text del ministre Wert i agraeix la feina del Consell Escolar de Catalunya
  • La consellera no tanca la porta a dialogar amb el ministeri, amb qui es reunirà aquest divendres, però adverteix que la llengua i les competències són “innegociables”
Consellera Rigau
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha lloat la unitat dels partits polítics i de la societat civil en el “rebuig unànime” a un tex “que no hauria d’existir”, en referència a l’avantprojecte de la nova llei d’educació que està preparant el govern espanyol. La consellera ho ha destacat després de la cimera en defensa de la llengua i del model educatiu català, que aquesta tarda ha reunit al Palau de la Generalitat les forces polítiques que han defensat la immersió i el Consell Escolar de Catalunya.
 
Durant la trobada s’ha aprovat una declaració de defensa del model d’immersió a l’escola catalana. “Tothom ha posat de relleu com és d’inversemblant que després de tres dècades de construir un model amb totes les complicitats ara n’haguéssim d’activar la defensa”, ha explicat Rigau. La consellera ha agraït “la bona feina” del Consell Escolar “perquè aquesta declaració no és només del Govern ni d’uns partits, sinó de tots els representants de la comunitat educativa i de la societat civil”.
 
Rigau ha assegurat que aquest acord unitari li dóna “més força” per defensar el model educatiu català i demanar al ministre Wert que “retiri” el text. “Surto de la sessió amb un aval més ampli del que tenia inicialment”, ha explicat la consellera. “Sempre hem dit que la defensa del model educatiu era un tema del país” ha afegit, “i s’ha demostrat l’oposició total a aquest projecte, a un text que no hauria d’existir i que més valdria que es retirés”.

Atenent al rebuig unànime de la societat catalana a aquest avantprojecte, la consellera ha instat el ministeri “a reflexionar” perquè, segons ha dit, “una reforma educativa no s’imposa, i nosaltres no acceptarem que des de fora se’ns vulgui canviar el model d’escola ”. En aquest sentit, Rigau ha recordat que el marc legal català és el que estableixen l’Estatut i la Llei d’educació de Catalunya (LEC): “Que no ens hagin de dir com hem de garantir el coneixement de les dues llengües sinó que, tal com diu la LEC, som nosaltres qui decidim com ho fem amb les nostres competències i les nostres regulacions”, ha afirmat.
 
Malgrat això, la consellera no tanca la porta a dialogar amb el ministeri d’Educació, amb qui es reunirà aquest divendres, però adverteix que la llengua i les competències són “innegociables”. Segons ha explicat, el projecte del govern espanyol altera el repartiment competencial, perquè es reserva la gestió de les assignatures troncals, amb la qual cosa la Generalitat “perdrà les competències en allò que és substancial en els plans d’estudi”, ha lamentat la consellera. “La gran discrepància que tenim amb el ministeri és que per millorar el sistema educatiu i lluitar contra el fracàs escolar ho hagin de fer tornant competències a Madrid”.

1  

Vídeos

Vídeo de la compareixença de la consellera Rigau

2  

Fitxers adjunts

Declaració del Consell Escolar de Catalunya

Declaració del Consell Escolar de Catalunya
PDF | 2701

Foto de la consellera Rigau

Foto de la consellera Rigau
JPG | 1238