El president Mas ha estat entrevistat per Josep Cuní al programa
El president Mas ha estat entrevistat per Josep Cuní al programa
· El cap de l’Executiu assegura que “hi ha d’haver un esperit de negociació amb l’Estat”, però ha remarcat que “no podem entregar-nos del tot a la voluntat del Govern espanyol”
 
· El president explica que “les retallades són reversibles” i que no han estat “una dèria del Govern, sinó “producte de la molt dura i tossuda realitat que teníem”
 
· Artur Mas denuncia que “fabricar proves per enfonsar una persona forma part d’altres sistemes i èpoques”
 
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit, en una entrevista al programa 8 al Dia, de 8 TV, que l’Estat espanyol no pot silenciar la veu d’un poble per sempre".
 
El cap de l’Executiu ha explicat que, després de l’aprovació aquesta tarda al Parlament de la declaració de sobirania de Catalunya, anirà a Madrid a fer entendre que “no poden passar-se tota la vida negant a Catalunya que pugui decidir lliurement el seu futur quan la societat catalana, democràticament a les urnes, ho demana”. En aquest sentit, el president Mas, que ha denunciat que si la Constitució actual “és una espècie de text sagrat del qual no pots moure ni un mil·límetre” i que l’Estat espanyol “interpreta a la seva conveniència”, ja no és un text “obert i amable on tots hi podem ser”, sinó que “es converteix en una gàbia”.
 
El president ha fet aquestes declaracions després que el Parlament hagi acordat iniciar el procés per fer efectiu el dret a decidir amb una àmplia majoria. Artur Mas ha lamentat que finalment el PSC no s’hagi sumat a la declaració i ha defensat que podem actuar amb la mà estesa i es pot renunciar a una sèrie de plantejaments en nom del consens”, però “no els podem obligar”. El president de la Generalitat ha remarcat que “és el moment de fer pinya i sumar a Catalunya” i això passa perquè “totes les realitat socials pugin en un vaixell comú”. En aquest marc, ha defensat que “no es tracta d’adherir-se a un projecte, sinó de saber si aquest país algun dia podrà decidir el seu futur, el que cadascú vulgui”.
 
 
El camí cap al dret a decidir “no és una il·legalitat”
 
En referència al procés que a partir d’ara ha d’iniciar Catalunya, Artur Mas ha explicat que el 2013 és “l’any de la pedagogia per construir les majories més àmplies possibles dintre de Catalunya, d’analitzar els marc legals i, en el cas que no hi siguin, anar-los construint” i, a partir del 2104, fer la consulta. En aquest escenari, el cap de l’Executiu ha afirmat que “hi ha d’haver un esperit de negociació amb el Govern espanyol”, que es farà en els propers mesos, i que intentarà que “els ponts de diàleg no es trenquin”, però ha remarcat que “no podem entregar-nos del tot a la voluntat del Govern espanyol”.
 
Al llarg de l’entrevista, conduïda per Josep Cuní, el president ha explicat que el camí que comença Catalunya “no és una il·legalitat ni una irregularitat”, sinó que sorgeix després del desencís de molta gent que va treballar per crear un “estat espanyol democràtic, europeu i productiu”, creient que això serviria perquè després es tractés Catalunya “amb sensibilitat i respecte” perquè aquesta “pogués fer el seu camí”. El president ha destacat que la sentència del Tribunal Constitucional respecte a l’Estatut, que ha qualificat d’“humiliació en tota regla”, va demostrar que “no s’havia entès res” i que “els esforços ingents que ha fet la majoria de la societat catalana perquè els ponts permanents i ben construïts hi fossin, no se’ls creuen”.
 
 
“Les retallades són reversibles, no per sempre”
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha lamentat les crítiques que arriben des de Madrid cap a la Generalitat i ha assegurat que “ells són els primers incomplidors en gairebé tot”. En aquest sentit, Artur Mas ha denunciat que mentre Europa “afluixa el ritme d’ajustament” quan un estat no compleix els objectius de dèficit, l’Estat espanyol no actua igual amb les comunitats i “ens tracten a tots iguals, els que tenien un punt de sortida pitjor i els que el tenien millor”.
 
El president ha defensat el gran esforç fet des de Catalunya per reduir el dèficit i ha volgut remarcar que les polítiques d’austeritat que s’han dut a terme “no han estat una dèria del Govern, sinó producte de la molt dura i tossuda realitat que teníem”. “L’austeritat és un valor, però si es converteix en una espècie de fonamentalisme i en plena recessió econòmica t’obliguen a reduir la despesa de manera que perjudica la reactivació econòmica i l’estabilitat social, aleshores has de tenir més marge per poder-la aplicar”, ha reblat.
 
Respecte als pressupostos per a l’any vinent, el cap de l’Executiu s’ha mostrat confiat de poder-los aprovar perquè ha subratllat que “les retallades són reversibles”. “Quan haguem passat aquest tràngol i tornem a créixer econòmicament, resolguem els problemes amb Espanya, tinguem més autogovern i depenguem més de nosaltres mateixos, Catalunya és un país que té molts actius per sortir-se’n, molt talent, gent i vàlua”, ha subratllat.
 
El president ha destacat que ja hem recorregut una part important d’aquest camí de dificultats i ha remarcat que el 2013 se seguirà treballant també  amb cos i ànima pel funcionament econòmic del país, la cohesió social, les polítiques públiques i per aplicar l’austeritat amb sensibilitat i criteri”.
 
Preguntat sobre la negociació amb Nissan, el cap de l’Executiu ha explicat que “encara no hem tirat la tovallola al 100%” i que el Govern farà “el que calgui per salvar aquest tipus d’inversions i altres”.
 
 
“Fabricar proves per enfonsar una persona forma part d’altres sistemes i èpoques”
 
En referència als casos de corrupció que han aparegut en la política, el president ha defensat que “és bo que les coses surtin, encara que dolgui” i ha assegurat que “quan hi hagi casos provats, s’ha d’actuar amb tota la contundència i conseqüències”. Malgrat això, el president ha defensat que els partits polítics “estem sotmesos a tota mena de controls” i que, en el cas del finançament de les formacions “no tinc la sensació que haguem fet les coses malament”.
 
En referència al cas obert per les publicacions a El Mundo en contra del mateix president de la Generalitat, Artur Mas ha assegurat que “fabricar proves per enfonsar una persona forma part d’altres sistemes i èpoques”, i ha lamentat que a “l’Estat espanyol encara hi ha gent en aquests registres, però no hi hem de caure perquè només ens portarà a la violència verbal permanent i a cap estat positiu”. 
 
“Vaig quedar molt dolgut i disgustat personalment, perquè es pot acusar algú amb proves demostrables, però el que no es pot fer és, per perjudicar una persona o formació i interferir en un resultat electoral, inventar-se coses que poden crear dubtes”, ha lamentat.
 
 
 

1  

Imatges

Entrevista al programa "8 al dia", de 8tv

Entrevista al programa "8 al dia", de 8tv 538