• El cap de l’Executiu ha inaugurat la restauració de l’atri de la Col·legiata Basílica de Santa Maria de la Seu, de Manresa
  • Artur Mas s’ha mostrat esperançat que “estiguem en els darrers mesos de recessió més dura” i “puguem  anar restaurant el benestar de la nostra gent, que és l’objectiu número u”
El president i la resta d'autoritats, a les escales de l'atri de la Seu
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui a Manresa que “Catalunya està en el camí de restaurar la seva plenitud nacional”. Durant la inauguració de la restauració de l’atri de la Col·legiata de Santa Maria, que ha qualificat com a “acte emblemàtic i carregat de simbolisme”, el cap de l’Executiu ha dit que “la Seu està en vies de restaurar la plenitud del temple, però a Catalunya també estem en aquest camí”.
 
El cap de l’Executiu ha assenyalat, al·ludint a la dita manresana, que “esperem que aquest camí de restaurar la plenitud nacional de Catalunya no sigui com l’obra de la Seu”,  que “vagi tenint un punt de finalització i que tots plegats puguem contemplar un altre temple, que podria ser aquesta Catalunya en llibertat, amb plenitud nacional, al servei de la seva gent, que és el primer de tot”.
 
En aquest sentit, i en referència a les darreres dades de l’atur, el president Mas s’ha mostrat esperançat que, tal com anuncien algunes veus, “estiguem en els darrers mesos d’aquesta recessió que colpeja des de fa cinc anys tan durament i de manera progressiva la nostra població, que obre ferides fondes en forma d’atur, de pobresa, de desigualtats socials i de manca d’esperança”. El cap del Govern ha expressat el seu desig que “puguem anar restaurant el benestar de la nostra gent, que és el nostre objectiu número u”, perquè el temple de la democràcia és la gent del país”.
 
A la inauguració de les obres de restauració de la Seu també hi han assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el delegat de la Generalitat a la Catalunya Central, Jordi Moltó; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; el bisbe de la diòcesi de Vic, Romà Casanova; la presidenta de l’Associació Amics de la Seu, Maria Pilar Pla, i el rector de la parròquia de Santa Maria de la Seu, Antoni Boqueras.
 
“Viure aquests moments amb convicció i compromís”
Prèviament a la inauguració, el president ha visitat l’ajuntament de la ciutat, on s’ha reunit amb l’alcalde i ha signat en el Llibre d’Honor. En un breu parlament al saló de sessions, el cap de l’Executiu ha remarcat que a Catalunya “estem vivint moments intensos” i ha animat els catalans a “viure aquests moments amb tota l’energia, convicció i compromís i fer-ho no només amb una pulcritud democràtica molt gran sinó amb esperit de convivència, que no l’hem de perdre mai”.
 
El president ha assenyalat que el fet que no es comparteixin unes idees “no vol dir que s’hagi de convertir en una confrontació oberta i plena de ferides” i ha afegit que “en una democràcia madura, del que es tracta és de poder explicar els parers i les idees de cadascú, sense demonitzar-les en un sentit o un altre i que les majoritàries vagin tirant endavant, sempre amb el respecte degut a les minories”.
 
El cap del Govern també ha fet una referència a les Bases de Manresa, que es van aprovar al mateix saló de sessions l’any 1892, en una època, ha dit, “en què el Foment del Treball ja demanava el concert econòmic; ara demanen el pacte fiscal, però fa 100 anys llargs, el foment ja demanava el concert i la gent que tenia un tarannà catalanista ja demanava l’autogovern de Catalunya i un camí obert cap a la plenitud nacional i la llibertat del país”. “Esperem que l’obra de la seu es vagi acabant i que amb els màxims consensos possibles siguem capaços d’acabar aquesta obra que ens ha de portar a un escenari millor”, ha reblat.
 
L’atri de la Seu
Les obres de l’atri, que ha dirigit l’arquitecte conservador de la Seu, Xavier Asarta, s’emmarquen en el pla director per a la restauració integral de la Seu. Aquesta actuació s’ha centrat en la restauració de la façana de Soler i March, una de les entrades de la basílica. La remodelació més important ha estat la corresponent a l’atri, tot i que també s’ha restaurat la porta d’accés, les parets, el terra i l’escala i la terrassa exteriors.
 
En el marc del pla director de la Seu s’han signat tres convenis entre la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Manresa i el Bisbat de Vic amb l’objectiu de finançar les obres. La restauració inaugurada avui correspon al tercer conveni, per al període 2009-2012, dotat amb 1.392.000 euros, aportats a parts iguals per les quatre institucions.
 
Tot i que la Seu es va construir al segle XVI, la façana, l’atri i el baptisteri no es van fer fins a principis del segle XX. D’estil neogòtic, va dirigir les obres l’arquitecte manresà Alexandre Soler i March, que va rebre assessorament ocasional de l’arquitecte Antoni Gaudí.
 
Artur Mas també ha visitat l’església de la Cova de Sant Ignasi de Loiola, on s’ha reunit amb els promotors del projecte de commemoració dels 500 anys de l’estada del sant a Manresa, que es commemora l’any 2022. En el marc d’aquest projecte s’inclou la promoció de l’anomenat Camí Ignasià, que segueix els passos que va fer Sant Ignasi, des de Loiola fins a Manresa, on va viure prop d’un any entre 1522 i el 1523.
 
En acabar, el president s’ha dirigit a la Fundació Universitària del Bages, on s’ha reunit amb els responsables del Campus Universitari de Manresa, i ha fet un recorregut per les instal·lacions de la Clínica Universitària. En aquest nou equipament sanitari, inaugurat l’any passat, s’ofereixen serveis assistencials, principalment en els àmbits de la fisioteràpia, la podologia i la logopèdia. La clínica disposa d’espais destinats a la docència i la simulació clínica. A la visita també hi ha assistit el conseller de Salut, Boi Ruiz.

3  

Imatges

Visita a la Clínica Universitària

Visita a la Clínica Universitària 570

Atri de la Seu

Atri de la Seu 652

El president i l'acalde, amb la Seu de fons

El president i l'acalde, amb la Seu de fons 575

1  

Vídeos

Vídeo del president Mas