• “Mai la llengua catalana havia estat tan maltractada i poc respectada en un text educatiu”
 
  • Mai s’havia vist en una memòria que una llei orgànica d’educació dediqués tantes pàgines a analitzar la situació del català”
 
  • “No podem construir un sistema educatiu nou, una reforma nova sobre un sistema estressat i amb precarietat pressupostària”
 
HC Rigau 07.02.13
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha denunciat que la darrera versió de la memòria de la LOMCE (Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa) ha inclòs com a primer objectiu “l’homogeneïtzació de tot sistema educatiu a tot el territori. Per tant, l’objectiu que estava ocult, ara ha esdevingut el primer dels objectius d’aquesta llei”. Segons ha explicat Rigau, que ha fet aquestes declaracions abans d’assistir a la Conferència d’Educació, fins ara havien treballat amb un text que “tenia com a principal propòsit la millora del rendiment i la lluita contra l’abandonament escolar”, diferent al d’aquesta darrera versió, rebuda a finals de desembre.
 
Així mateix, la titular d’Ensenyament ha assegurat que “mai la llengua catalana havia estat tan maltractada i poc respectada en un text educatiu”. Ha afegit que “nosaltres sabem que darrere d’això hi ha aquesta ofensiva competencial i lingüística que trenca el model estatutari”, que segons ha aclarit és el que ha permès “defensar el nostre model lingüístic i la garantia de poder donar el coneixement del català i del castellà en igualtat de condicions”. A banda, ha remarcat que la memòria conté més pàgines sobre la llengua catalana que sobre l’educació secundària: “mai s’havia vist en una memòria que una llei orgànica d’educació dediqués tantes pàgines a analitzar la situació del català, per tant, hi ha una intencionalitat claríssima”.
 
Respecte a la qüestió econòmica, la consellera Rigau ha recordat que el ministeri va fer una valoració inicial de 60 milions d’euros, que en l’actual proposta és de 408 milions, que “demostra la improvisació amb la qual s’ha treballat” i que “s’ha multiplicant per cinc el cost previst d’aquesta llei en un moment de contenció pressupostària, de mesures d’estalvi que afecten la moral dels nostres ensenyants”. Així, Rigau ha dit que “no és el moment més oportú per continuar fent una despesa, a més més imposada” i que “no podem construir un sistema educatiu nou, una reforma nova sobre un sistema estressat i amb precarietat pressupostària, per tant, queda clar que el principal objectiu era l’ideològic, era el de la homogeneïtzació, l’afectació de la llengua catalana”.
 
La titular d’Ensenyament, també ha destacat que el ministre Wert “sempre havia dit que la recentralització no era un objectiu i que l’objecte era la millora del sistema i ara resulta que allò que esdevé amb més espai en la memòria són els aspectes competencials i lingüístics”.
 
7 de febrer de 2013
 
Tall de vídeo de la consellera
Tall de vídeo de la consellera